Shop

Mit er richtigen Pflege halten Caps sehr lange.

Petten wassen en schoonmaken

Inhoudsopgave

Zijn je outfits niet compleet zonder pet? Dan heb je je vast weleens afgevraagd hoe je je pet kunt wassen en er lelijke vlekken en zweetranden uit kunt krijgen. Vuil en gebruikssporen zijn onvermijdelijk, zeker als je je cap vaak draagt. Om je pet er altijd als nieuw en schoon uit te laten zien, moet je hem goed onderhouden. In deze handleiding vertellen we je hoe je zweetranden en vlekken verwijdert, zonder je pet te beschadigen. Volg onderstaande stappen om je petten schoon te maken en van zweet te ‘bevrijden’.

Stap 1: wat heb ik allemaal nodig om mijn pet te wassen?

Verzamel eerst al het nodige materiaal om je pet te reinigen:

  • mild vloeibaar wasmiddel of speciaal wasmiddel voor petten
  • een zachte borstel of een oude tandenborstel
  • een wasbak met lauw water
  • een handdoek
  • optioneel: vlekverwijderaar voor hardnekkige vlekken
Vooral tijdens het sporten ontstaan er snel zweetranden.
Vooral tijdens het sporten ontstaan er snel zweetranden.

Stap 2: controleer het material, voordat je met schoonmaken begint

Voordat je begint met het schoonmaken van je pet, is het belangrijk om het materiaal te controleren. Petten zijn vaak gemaakt van verschillende materialen zoals katoen, polyester of linnen. De verzorgingsinstructies kunnen variëren, afhankelijk van het materiaal. Lees daarom het etiket of de informatie van de fabrikant om er zeker van te zijn dat je de pet schoonmaakt op de juiste wijze.

Vóór het wassen van je pet kun je ook een kleine hoeveelheid wasmiddel of vlekverwijderaar aanbrengen op een gedeelte dat niet zichtbaar is wanneer je de pet draagt. Wrijf het wasmiddel met een vochtige doek op dit gedeelte. Verkleurt het gedeelte? Dan mag je alleen water gebruiken om je pet te wassen en schoon te maken.

Stap 3: verwijder vlekken

Vlekken op je pet moet je eerst verwijderen. Hier zijn enkele tips:

Verse vlekken: dep de vlek voorzichtig met een schone, vochtige doek om overtollige vloeistof te absorberen. Wrijf niet, want zo druk je de vlek alleen maar dieper in de stof.

Hardnekkige vlekken: gebruik een vlekverwijderaar die geschikt is voor het materiaal van je pet. Volg de instructies op de vlekverwijderaar en test deze eerst op een onopvallend gedeelte om er zeker van te zijn dat het materiaal niet beschadigd wordt.

Stap 4: laat weken en borstel de zweetranden weg

Vul de wasbak met lauwwarm water en voeg een kleine hoeveelheid mild vloeibaar wasmiddel, milde shampoo of een speciaal wasmiddel voor petten toe. Roer in het water, totdat het wasmiddel goed is opgelost. Leg je pet in het water en laat deze ongeveer 15 minuten weken. Tijdens het weken kun je zweetvlekken en vuil voorzichtig wegborstelen met een zachte borstel of een oude tandenborstel. Oefen niet te veel druk uit, zodat je het materiaal niet beschadigt. Petten met een kartonnen klep mag je niet in water laten weken, omdat het karton dan uiteen kan vallen of kann vervormen. Verwijder in dat geval alleen de vlekken, zodat je pet niet beschadigd raakt.

Stap 5: spoel en droog

Spoel de pet na het weken grondig af met helder, koud water om alle wasmiddelresten weg te krijgen. Knijp het overtollige water voorzichtig uit de pet. Wring niet, want dat kan de cap vervormen.

Leg de pet plat op een schone handdoek en vorm de cap voorzichtig terug in zijn oorspronkelijke vorm. Of leg de pet op een omgekeerde kom. Laat aan de lucht drogen uit de buurt van direct zonlicht en warmtebronnen, want die kunnen het materiaal beschadigen. Het schoonmaken en wassen van je petten zit er nu bijna op.

Petten met een gebogen klep kunnen vervormen als je ze niet correct onderhoudt.
Petten met een gebogen klep kunnen vervormen als je ze niet correct onderhoudt.

Stap 6: finishing touches

Zodra je pet helemaal droog is, kun je er gemakkelijk over heen met een pluisroller om pluizen of haren te verwijderen. Nu is je pet helemaal schoon.

Volg deze stappen regelmatig om je caps in topconditie te houden. En natuurlijk om vlekken en zweetranden uit je pet te verwijderen. Let op: Te vaak wassen, kan de kleuren doen vervagen. Probeer vlekken, indien mogelijk, direct te verwijderen om te voorkomen dat ze dieper in de stof doordringen.

Mogen petten in de wasmachine?

Het idee om je pet in de wasmachine te stoppen en ze er stralend schoon weer uit te halen, klinkt erg verleidelijk. Het is vooral ook erg snel. Toch was je bij voorkeur petten niet in de wasmachine! Dat houdt namelijk enkele risico’s in. Veel water, agressief wasmiddel en de bewegingen in de trommel kunnen je pet beschadigen. Verwerkte lijm, kunststof of de naad kan loskomen of stukgaan. Vooral de klep van een pet is gevoelig voor vervorming. De kleur kan ook verbleken, als je je petten wast in de wasmachine.

Petten van katoen, katoenmix, acryl of gaas zijn, in sommige gevallen, stevig genoeg om in de wasmachine te worden gewassen. Dit is vooral het geval als je kiest voor een zacht programma met koud water. Maar doe dit alleen als je zeker weet dat je pet niet beschadigd raakt en controleer de wasinstructies op het label om er zeker van te zijn dat er niets misgaat.

Met de juiste verzorging blijven je petten langer als nieuw en zien ze er altijd stijlvol uit. Per slot van rekening is het onderhoud niet alleen een kwestie van uiterlijk en hygiëne, maar heeft het ook invloed op de levensduur van je pet. Het is dus ook goed voor je portemonnee. Door je base ball caps te wassen, help je ook het milieu te beschermen. Er belanden op deze manier namelijk minder exemplaren bij het afval. Een paar minuten besteden aan het verzorgen van je pet is dus echt de moeite waard.

How to: petten wassen en schoonmaken

Stap 1: verzamel het nodige materiaal

Om je pet schoon te maken, heb je een mild vloeibaar wasmiddel, lauw water, een borstel, evt. vlekverwijderaar en een handdoek nodig.

Stap 2: controleer het materiaal

Zoek uit van welk materiaal je pet is gemaakt en bekijk de wasinstructies op het onderhoudslabel. Zo weet je waarop je moet letten bij het wassen van je pet.

Stap 3: verwijder vlekken

Als er vlekken op je baseball cap zitten, moet je die eerst verwijderen. Verse vlekken kun je het beste verwijderen met een vochtige doek (niet inwrijven!). Voor hardnekkige vlekken gebruik je het beste een vlekverwijderaar.

Stap 4: laat weken en borstel de zweetranden weg

Laat je pet, samen met het wasmiddel, 15 minuten in lauw water weken. Ondertussen kun je de zweetranden van je pet afborstelen met een borstel of een oude tandenborstel. Petten met een kartonnen klep mag je niet laten weken!

Stap 5: spoel af en droog

Spoel je pet af met helder water. Daarna kun je ze op een handdoek leggen om te drogen. Vorm je baseball cap weer in de oorspronkelijke vorm. Vermijd direct zonlicht en warmtebronnen.

Stap 6: finishing touch

Als er nog pluizen of haren op je pet zitten, kun je deze voorzichtig verwijderen met een pluisroller.

Deel dit bericht met andere bergvrienden

Bergvriendin Sabrina

Als kind was ik al gefascineerd door wandelen in de bergen. In de bergen voel ik me dicht bij de natuur, sta ik altijd versteld van de flora en fauna en de rotsformaties, en kan ik het dagelijkse leven gewoon achter me laten.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ontdek de juiste producten in de Bergfreunde.nl shop

Dit zou je ook kunnen interesseren