Shop

Wandelen met een parasol of paraplu – modeblunder of een echte meerwaarde?

Inhoudsopgave

Persoon gaat wandelen met paraplu
Paraplu en wandelen. Past dat?

Een parasol voor onderweg? Nou, ik weet het niet, dat is toch eerder iets voor picknicks en vakantieoorden in de 19e eeuw dan voor bergtochten in de 21e eeuw. In die tijd paste een parasol natuurlijk goed, omdat het ook in de bergen heel gebruikelijk was om excentrieke accessoires mee te nemen. Terwijl heren in hun kostuum en geklede jas nog relatief gemakkelijk de helling beklommen, balanceerden dames zich vaak een weg over de losse stenen in een verstevigde hoepelrok.

De parasol en de eveneens onmisbare waaier werden met een beetje geluk gedragen door bedienden. Ook de lange alpenstok, die tegenwoordig eerder voor decoratieve doeleinden wordt gebruikt dan om zich te verplaatsen op ijs en rotsen, mocht niet ontbreken. Echt cool is een parasol tijdens het wandelen kortom niet. Maar hoe zit het met de praktische kant? Scoort de parasol wel op dat vlak?

De parasol getest in de praktijk

Helaas heb ik zelf geen ervaring met parasols tijdens het wandelen, dus moet ik vertrouwen op de expertise van de gebruikers van het ‘USA-Reiseforum’. Die maken ook graag tochten in het zuidwesten van de VS, waar de zon fel kan branden. Dit hebben ze te zeggen over parasols in het Wilde Westen:

Omdat mijn (lichte) zomerhoed afgelopen augustus steeds wegwaaide en mijn nieuwe Stetson (met koordje) door mijn erg dikke, lange haar echt het zweet over mijn hoofd deed lopen, ben ik met een parasol naar het Zabriskie Point gewandeld – en wat kan ik zeggen? Dat was gewoonweg geweldig!

Dit beroemde en in de zomer ongelooflijk hete uitkijkpunt in de Death Valley is een vrij korte excursie. De oplossing is echter ook geschikt voor langere wandeltochten, zoals een andere gebruikster vaststelt:„Eens kijken of het niet te vervelend wordt, anders gaat hij gewoon de rugzak in.“

Pro en contra parasol

Dat je haar beter ligt en je over het algemeen meer vrijheid hebt aan je hoofd zonder spannende mutsen en capuchons zijn alvast de eerste pluspunten van de parasol. Alle parasols bieden het comfort van een vrij hoofd dat niet in de klem gehouden wordt door een dichtgetrokken jas of capuchon. Dat je zicht niet belemmerd wordt, is ook mooi meegenomen.

Een derde gebruiker van het forum heeft veel kritiek, maar ziet er ook het ‘praktische nut’ van in:

“Los daarvan lijkt een parasol me in geval van wind nog veel vervelender. En bij ons heeft het in april zowat altijd hard gewaaid in het zuidwesten, ook toen ik The Wave beklom. En als ik eens struikel, heb ik graag mijn handen vrij om mezelf op te vangen/af te kunnen zetten. Maar goed, met de parasol hadden we ons kunnen verdedigen tegen de ratelslang 😆

Paraplu met reflecterend oppervlak
Deze parasol heeft een reflecterend oppervlak. Praktisch of een overbodige gadget?

‘Winddicht’ kan je een parasol niet echt noemen. Beschermt hij dan op zijn minst tegen uv-straling? Helaas slechts in beperkte mate: net als bij kleding hangt dat af van hoe dicht de stof is. Onder parasols die je in de meeste winkels kan kopen, zijn gevoelige huidtypes slechts minimaal beschermd tegen zonnebrand.

Andere punten van kritiek zijn het gebrek aan vrije handen en het extra gewicht:

Tijdens langere wandelingen over verschillende ondergronden zou ik het nogal lastig vinden om steeds iets in mijn hand te hebben. Af en toe heb ik mijn hand nodig om me te ondersteunen en in mijn rugzak sleur ik liefst zo weinig mogelijk gewicht met me mee.

Het praktische nut van de parasol is kortom omstreden, en je ziet er ook niet bepaald cool en presentabel mee uit. Al met al lijkt hij interessanter te zijn voor mensen die in een tafereel uit de romantische periode willen thuishoren dan voor buitenmensen en bergsporters.

Normale paraplu’s

Maar hoe zit het met een doodnormale paraplu, heb je daar wat aan onderweg? Kan je die wanneer nodig ook niet als bescherming tegen de zon gebruiken? Ja, dat kan, want er bestaan ook uv-bestendige paraplu’s. De doorsneeparaplu natuurlijk niet. Bovendien is die zo zwaar en log dat bijna niemand hem vrijwillig in zijn rugzak meeneemt. Daarom werden er wandel- en trekkingparaplu’s op de markt gebracht.

Trekkingparaplu’s

Trekkingparaplu’s zijn compacter en robuuster dan paraplu’s voor dagelijks gebruik. Maar ook bij deze veelzijdige parasols en paraplu’s blijft de vraag wat de meerwaarde is ten opzichte van de standaardbescherming tegen de weersinvloeden die (functionele) kleding biedt. De schrijfster van de blog Etappen-wandern.de deed de test en heeft interessante beschouwingen:

Mijn goede, maar voor zo’n € 150 slechts gemiddeld geprijsde regenjas geeft het na vier uur onafgebroken regen toch op. Als je in the middle of nowhere onderweg bent, is er meestal geen afdak waaronder je kan schuilen en iets kan eten of iets droogs kan aantrekken na zes uur regen. Op Mallorca zijn we daarom altijd doorgemarcheerd, drijfnat, zonder pauze en zonder iets te eten. Een paraplu zou toen erg handig geweest zijn. Vooral een grote die je in een boom kan ophangen.

Pro ec contra hardshelljack

Twee mensen wandelen zonder paraplu

Een mogelijk tegenargument is dat ze gewoon een goed hardshelljack moet kopen. Maar zelfs als je daar het budget voor hebt, blijft volgens de schrijfster één probleem nog altijd hetzelfde:„Want hoe ademend dit kwaliteitsvolle kledingstuk ook zou moeten zijn, mijn logische verstand zegt me dat waterdichtheid en ademend vermogen niet samengaan. Het kan alleen een beetje werken, als er een duidelijk temperatuurverschil is. Feit blijft dat je, vooral bij zomerse temperaturen of tijdens een klim, zweet in een regenjack. En dan ben je toch nat, ook al houdt het regenjack het water van buiten tegen.

Daar zit een kern van waarheid in, ook al sluiten waterdichtheid en ademend vermogen elkaar zeker niet uit en presteren niet alle hardshelljacks zo ondermaats. Er zit ook iets in het volgende argument met betrekking tot comfort:

Terwijl twee andere wandelgenoten zich in hun regenjassen wurmden, opende ik – een beetje blij zowaar – mijn paraplu. En ja hoor! Ik bleef droog, voelde geen druppeltje zweet en was zo opgelucht dat ik mijn regenjack niet hoefde aan te trekken. Een regencape en regenponcho zijn voor mij trouwens ook uit den boze. Als je je handen nodig hebt bij het wandelen in de bergen, vind ik ze simpelweg te gevaarlijk. Bovendien belemmeren ze ook je zicht op de grond, wanneer het waait.

Handen vrij?

Het probleem met de handen geldt echter ook voor paraplu’s”“, zou het bezwaar daartegen kunnen luiden. Ja en nee, met gewone paraplu’s heb je inderdaad altijd één hand nodig. Maar onder de wandel-/trekkingparaplu’s bestaat ook een handsfree variant. In ieder geval bij de erkende specialisten van Euroschirm, die paraplu’s maken voor wandel- en bergtochten, waarvan vele beschikken over een handsfree bevestigingsclip voor de rugzak. Deze paraplu’s bieden trouwens ook betrouwbare bescherming tegen uv-straling.

En wat als het waait?

Twee mensen gebruiken oranje trekkingparaplu's.
De trekkingparaplu scoort met een flexibel frame en een praktische bevestiging.

Trekkingparaplu’s hebben in tegenstelling tot doorsneeparaplu’s een flexibeler en onbreekbaar frame, dat meestal gemaakt is van glasvezel, alsook een stabielere steel. Als deze paraplu’s door sterke windvlagen worden gegrepen, kunnen ze gewoon weer worden opgevouwen zonder beschadigd te raken. Hoogwaardige modellen beschikken over al die eigenschappen en wegen niettemin slechts 200 tot 400 gram. Ook details zoals schuivers die met handschoenen bediend kunnen worden of handvatten met veel grip maken het verschil tussen trekkingparaplu’s en alledaagse paraplu’s.

En ja, je moet je paraplu de hele tijd dragen, maar is dat echt zo’n groot probleem? Het regent immers niet altijd urenlang en daarnaast is het gewicht van een trekkingparaplu zeker ook eens voor wat langere tijd ‘draagbaar’. En als het vermoeiend wordt, kan je altijd nog van hand wisselen.

Besluit ter verdediging van de paraplu

En nu we van de paraplu zijn gaan houden, kunnen we hem ook als parasol gebruiken. Daarvoor zijn tot slot nog enkele zeer goede argumenten op het USA-forum te vinden:

Dit klinkt in eerste instantie misschien vreemd, maar zo’n paraplu heeft evenveel voordelen in de hete zon als in de regen. Wandelen in de zomer betekent vaak urenlang de verschroeiende zon trotseren. Dat (…) heeft vooral gevolgen voor mijn eigen prestatievermogen, dat hoe dan ook al beperkt is. Nog slecht nieuws voor wandelaars is dat ze dan veel water moeten drinken. Dat moet je meedragen en je hebt er nooit genoeg van. (…)

De paraplu zorgt er steeds voor dat je lichaam niet opwarmt door de zon. Dat is een aanzienlijk voordeel en de reden waarom bijvoorbeeld ervaren langeafstandswandelaars in Noord-Amerika een paraplu intussen als onmisbaar zijn gaan beschouwen. Hij beschermt, verbetert het prestatievermogen en spaart water uit. Paraplu’s met een zilveren coating zijn de grote favoriet. (…) Je wilt elk voordeel benutten, toch?

Deel dit bericht met andere bergvrienden

Bergvriend Stephan

Toen ik acht jaar was las ik mijn eerste boek over de bergen. Het zorgde ervoor dat ik mijn speelgoedauto’s en lego totaal vergat. Mijn interesse voor de bergwereld is daarna alleen maar gegroeid.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ontdek de juiste producten in de Bergfreunde.nl shop

Dit zou je ook kunnen interesseren