Hardshellproducten zijn tegenwoordig al kleine technische wondertjes. Ze zijn niet alleen waterdicht en licht, maar kunnen ook ademen, ritselen niet, zijn winddicht, zacht, robuust en zien er meestal ook nog eens goed uit. Maar als het op wassen aankomt, schrikken sommige mensen terug. Ik heb mezelf er ook op betrapt dat ik dacht dat de technische complexiteit van een jas evenredig was met de hoeveelheid moeite die het kost om de jas te wassen, of met het aantal fouten dat je daarbij kunt maken (eh ja, precies). En voor je het weet is de €300-jas niet meer bruikbaar. Nou, dank je wel.
Maar eigenlijk is het helemaal niet zo ingewikkeld. Als je met een aantal kleine dingen rekening houdt, is het zelfs kinderspel.
Hier volgt een handleiding voor de drie meest gebruikte membranen van Polartec, GORE-TEX en Sympatex.
Hoe werkt welk membraan?
Om te weten hoe je welk membraan moet wassen, is het nuttig om eerst te begrijpen hoe die membranen werken.
Door druk
GORE-TEX-membranen hebben ontelbare, zeer kleine poriën. Als de temperatuur buiten de jas lager is dan in de jas en de waterdamp in de jas een bepaalde druk bereikt, worden de waterdampmoleculen door de kleine poriën naar buiten geduwd.
De poriën zijn net groot genoeg dat er een waterdampmolecule doorheen past. Aangezien watermoleculen (regen) groter zijn dan waterdamp (zweet) kan damp wel naar buiten, maar water niet naar binnen. De jas is dus waterdicht.
Alles in beweging
Polartec Neo Shell werkt iets anders. De openingen in het membraan zijn relatief groot. Dit verhoogt enerzijds sterk de doorlaatbaarheid voor waterdamp, die dus veel makkelijker naar buiten kan. Anderzijds wordt de stof hierdoor zachter en elastischer.
Dankzij de doorlaatbaarheid van het membraan kan er veel frisse lucht van buitenaf in de jas komen. Als je beweegt blijft de lucht in de jas en blijft hij bovendien in beweging, waardoor hij voortdurend wordt ververst.
Tegelijkertijd heeft het Neo Shell nog een waterkolom van 10.000 mm. Dit is weliswaar lager dan bij andere membranen, maar nog steeds ruim voldoende!
Met chemie
Bij het membraan van Sympatex komen daarentegen geen druk, poriën of tussenruimte in het spel. Het werkt volgens een zuiver chemisch-fysisch principe. De water aantrekkende (hydrofiele) bestanddelen van het membraan absorberen vocht van het lichaam (zweet) en geven dit door verdamping af aan de buitenlucht.
Doordat het membraan geen poriën heeft, is het niet alleen waterdicht, maar ook redelijk onderhoudsvriendelijk, maar daarover zo meteen meer.
Wasvoorschriften voor regenjassen
In het algemeen moet je altijd eerst de wasvoorschriften van je product bestuderen voordat je aan de slag gaat. Sommige jassen hebben namelijk toch nog een of andere bijzonderheid waarmee je rekening moet houden.
Een paar dingen gelden eigenlijk voor alle jassen:
- Je kunt het beste een speciaal wasmiddel voor outdoorproducten gebruiken, zoals Nikwax Tech Wash. Deze wasmiddelen laten geen resten achter, die de poriën zouden kunnen verstoppen.
- Gebruik geen wasverzachter, totaalwasmiddel of bleekmiddel. Ook deze kunnen de poriën verstoppen of kunnen het membraan zelfs beschadigen. Verder zijn vloeibare wasmiddelen beter geschikt dan die in poedervorm.
In principe kun je als volgt wassen:
Polartec Neo Shell
Kan gewoon op 30 °C in de wasmachine worden gewassen. Je moet de jas goed spoelen om er zeker van te zijn dat alle wasmiddelresten eruit zijn gewassen.
Na een paar wasbeurten moet je de impregnatie van de jas verversen, want alleen een jas die water goed afstoot, kan ook ademen.
Gore-Tex-membranen
Twee keer wassen op 40°C en goed spoelen. Gebruik het beste maar een kleine hoeveelheid vloeibaar wasmiddel, want resten kunnen de poriën verstoppen. Laat de hardshell daarna in de frisse lucht of op een warme temperatuur in de droger drogen.
Gebruik nooit wasverzachter of bleekmiddel.
Sympatex
Kan zonder problemen worden gewassen met een mild wasprogramma tussen 40 °C en 60 °C. Doe de trommel niet te vol, zodat de jas goed kan worden gespoeld. Stel het toerental zo laag mogelijk in.
Het Sympatex HigH2Out®-laminaat en laminaten met de fluorkoolstofvrije Bionic Finish Eco® vragen een speciaal onderhoud. Lees hiervoor zorgvuldig de instructies van de fabrikant.
De hardshelljas juist drogen
Alle jassen moeten goed gedroogd worden. Gebruik bij het drogen je gezond verstand en leg de jas niet rechtstreeks op de verwarming of hang hem niet te dicht bij het vuur.
Na het wassen moet de impregnering van de jas of broek op een lage temperatuur in de droger worden gereactiveerd (een half uur volstaat). Als de DWR niet meer wordt hersteld, moet je de jas zelf opnieuw impregneren. Hoe je dit moet doen en hoe je weet wanneer dit nodig is, lees je hier.