Shop
 

Een overzicht van keurmerken

Inhoudsopgave

Ecologie, duurzaamheid, dierenwelzijn, eerlijke arbeidsomstandigheden. Voor bijna alles bestaat er wel een keurmerk. Consumenten worden steeds gevoeliger voor de uitdagingen van onze tijd en proberen met hun eigen gedrag en consumptie de toekomst te beïnvloeden. Om zich van de concurrentie te onderscheiden en geloofwaardig te communiceren over hun eigen inspanningen voor de belangen van hun klanten, gebruiken veel bedrijven verschillende keurmerken.

Inmiddels bestaan er enorm veel initiatieven en controlerende organisaties die met behulp van een keurmerk over elk denkbaar thema het niveau en de omvang van de productievoorwaarden beschrijven. Daarbij het overzicht houden, is vaak een hele uitdaging.

Om wat licht op de keurmerkenmarkt te werpen, spraken we met onze eigen keurmerkenexpert en bergvriend Jan.

Ganzen in een weiland. De jassen zijn gevoerd met het dons. Het RDS-keurmerk zorgt ervoor dat het dons niet van levende ganzen wordt geplukt.
Keurmerken zoals de RDS dienen als richtlijn om dierenleed te voorkomen.

Kunnen gecertificeerde labels helpen om duurzame producten te identificeren?

Hoe denk jij over keurmerken? Helpen ze om duurzame producten te herkennen?

Allereerst moet worden gedefinieerd wat een keurmerk precies is.

Mijns inziens moeten keurmerken aan bepaalde criteria voldoen om als zodanig te worden erkend. Hiertoe behoort niet alleen een onafhankelijk controleorgaan dat een keurmerk toekent. Ook transparante en heldere eisen aan de hand waarvan een keurmerk wordt toegekend, en indien nodig, wordt ingedeeld in verschillende kwaliteitsklassen vallen onder deze criteria.

Er zijn helaas talrijke begrippen op de markt die zich keurmerken noemen, maar waarvan niet duidelijk is wie of wat erachter zit, die niet transparant zijn en zeer verschillend in hun beoordelingsmethode.

Als echter aan de basiscriteria wordt voldaan, kunnen keurmerken uitstekend in het <strong>aankoopbeslissingsproces </strong>worden geïntegreerd. Dan zijn ze een belangrijk instrument om zelf te kunnen beslissen welke producten je overweegt aan te schaffen of welke merken aansluiten bij je eigen waarden en opvattingen.

Hoe kunnen consumenten hun weg vinden in alle certificering?

Voor veel mensen zijn keurmerken behoorlijk ingewikkeld. Welke tips kan je de lezers meegeven om hun weg te vinden in de enorme hoeveelheid keurmerken?

Het klopt dat keurmerken ingewikkeld kunnen zijn en verschillende onderwerpen behandelen. Daardoor is het op het eerste gezicht niet meteen duidelijk of het gaat om een keurmerk voor duurzaam grondstoffenbeheer, eerlijke arbeidsomstandigheden of een productie zonder gebruik van schadelijke stoffen.

Sommige keurmerken richten zich zeer specifiek op een van deze aspecten, andere behandelen een breed scala van naleving van de mensenrechten tot milieunormen in de toeleveringsketen (zoals de Green Button).

Hierbij mijn tips om op basis van keurmerken een keuze te maken bij een aankoop in een betrouwbare onlineshop:

  • Zoek op internet naar het betreffende keurmerk.
  • Vind je goede of slechte artikelen die hoog in de zoekresultaten verschijnen?
  • Gaat het om een door een onafhankelijke (geaccrediteerde) instelling afgegeven keurmerk, waarmee de betrouwbaarheid wordt vergroot?
  • Welk aspect behandelt het desbetreffende keurmerk?

Deze vragen zorgen voor een eerste oriëntatie. Zo kom je er vrij snel achter of het keurmerk overeenkomt met wat je je je erbij voorstelt. Als je 5 minuten tijd hebt, neem dan ook een kijkje op keurmerkenwijzer.nl. Hier vind je alles wat je moet weten over de meeste gangbare (en minder gangbare) keurmerken op de markt.

Zwerfvuil op het strand van Cap Ferret
Zwerfafval op het strand is niet ongewoon. Keurmerken helpen om vast te stellen welke producten gerecycled zijn.

Hoe vind ik duurzame producten in de bergfreunde-shop?

In onze shop zijn er verschillende manieren om informatie over duurzame producten te vinden. Voor iedereen die in het algemeen iets meer wil weten over keurmerken bij Bergfreunde, is onze overzichtspagina over duurzame labels een goede plek om te beginnen.

Bovendien vind je overeenkomstige filtermogelijkheden in bijna alle kleding- en uitrustingscategorieën in onze winkel. Onder het kopje “Koop bewust” geven wij klanten de mogelijkheid om te filteren op relevante criteria die verder gaan dan alleen het thema duurzaamheid.

Hier kan je specifiek zoeken naar producten met gerecycled materiaal of producten die geen schadelijke stoffen bevatten. Natuurlijk ontbreken hier ook de grote en bekende keurmerken zoals bluesignFair Wear of de Responsible Down Standard niet.

Zo kan iedereen snel de producten vinden die aan zijn of haar individuele eisen voldoen en een bewuste keuze voor de aankoop maken.

Deel dit bericht met andere bergvrienden

Ontdek de relevante producten in de Bergfreunde Shop

Bergvriend Gastauteur

Bergvriend Gastauteur

Nog geen reacties

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *.
The comment will be unlocked after moderation.

Dit zou je ook kunnen interesseren

Vorige
Volgende

Ontdek de relevante producten in de Bergfreunde Shop

Dit zou je ook kunnen interesseren

Bergvriend

Frag die Bergfreunde

Wir sind Mo. – Fr. 10:00 – 17:00 Uhr für Dich da!

Bergvriend

Vraag het aan de bergvrienden

Van ma-vr 10:00-17:00 uur staan we voor je klaar!