Ein Neoprenanzug hält beim Standup-paddeln Kälte und auch Sonne ab.

Koopadvies: vind de juiste wetsuit

Inhoudsopgave

Surfen, kitesurfen of wakeboarden zijn de nieuwe trendsporten. In tropische wateren kan je gewoon in een bikini of een boardshort op het board gaan staan. Binnen Europa en vooral als je langer in het water wilt blijven, kan het echter snel koud worden zonder wetsuit.

Zelfs als het buiten warm is, kan het water behoorlijk koud zijn. Een wetsuit komt dan goed van pas en heeft ook andere voordelen. Deze dient niet alleen als bescherming tegen de kou, maar beschermt eveneens tegen letsel of kneuzingen. Een wetsuit dient als beschermlaag tegen obstakels in het water, zoals koralen of schelpen.

Om in kouder water van je favoriete watersport te kunnen genieten, heb je dus een wetsuit nodig. Hieronder lees je meer over welk wetsuit geschikt is voor welke sport, maar ook waar je op moet letten bij de aanschaf.

Surfer loopt het water in
Wetsuits staan bekend als surfkleding.

Wat is een wetsuit?

Nog voordat je denkt aan het aanschaffen van de basisuitrusting voor je nieuwe favoriete watersport, is het slim om je eigen wetsuit aan te schaffen. Je kunt deze eenvoudig in je bagage meenemen als je op reis gaat. Hij past zelfs in je handbagage, mits je hem klein genoeg oprolt.

Maar wat is een wetsuit eigenlijk? Eigenlijk is een wetsuit een soort tweede huid. Deze dient niet alleen als bescherming tegen de kou, maar ook als bescherming tegen de zon en tegen verwondingen.

De wetsuit is ontworpen om lichaamswarmte binnen het pak te houden. Zo krijg je het minder snel koud. Omdat het pak als een tweede huid aansluit, beschermt het ook tegen verwondingen. Vooral bij het surfen of kitesurfen horen valpartijen erbij. De stevige stof van de wetsuit beschermt je dan tegen schaafwonden en stoten.

Een wetsuit beschermt eveneens tegen de zon. Watersporten zijn leuk en dus is het makkelijk om de tijd te vergeten. Jezelf beschermen tegen de zon is hier essentieel. Op het water is de uv-straling aanzienlijk hoger dan op het land. Daarom is het des te belangrijker dat je je tegen de zonnestralen beschermt. Een wetsuit voorkomt verbranding door de zon.

Welke wetsuit voor welke sport?

De keuze in wetsuits is eindeloos. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende diktes en met lange of korte mouwen. Ook de manier waarop je het surfpak aantrekt, verschilt per model. Soms bevindt de sluiting zich aan de achterkant, soms aan de borst. Met het grote aanbod is het geen wonder dat je het overzicht snel verliest.

Afhankelijk van de sport moet een wetsuit aan verschillende eisen voldoen. Voor kitesurfen of suppen bijvoorbeeld moet het pak minder flexibel zijn dan voor surfen.

Ook een wetsuit om te zwemmen stelt bijvoorbeeld andere eisen dan een wetsuit om te surfen. De wetsuits verschillen onderling sterk qua afwerking en materiaal. De warmte-isolatie van de pakken varieert eveneens en dus moet gekeken worden naar wat de sport van je vraagt.

Zo zijn voor het zwemmen goede stromingseigenschappen van toegevoegde waarde. Surfen daarentegen vereist een bijzonder hoge mate van flexibiliteit. Wat wetsuits betreft kan je het beste kiezen voor de klassieke fabrikanten van je sport.

Duiker met wetsuit
Er zijn verschillende wetsuits voor verschillende sporten, zoals deze voor duiken.

Welke dikte is de juiste?

De juiste dikte van de wetsuit hangt af van veel verschillende factoren. Ten eerste hangt het ervan af waar je de watersport wilt beoefenen. Heb je het snel koud of heb je het over het algemeen vrij warm? Dit is een andere vraag die je moet beantwoorden voordat je een wetsuit koopt.

Wetsuits voor surfen of kitesurfen verschillen van elkaar door hun samenstelling en dikte van de stof. De dikte wordt aangegeven in millimeter. Hoe kouder het water waarin je de watersport wilt beoefenen, hoe dikker de wetsuit moet zijn.

De meest voorkomende diktes zijn 2/1, 3/2, 4/3 of 5/4. Het eerste getal geeft de dikte op het midden van je lichaam aan. De armen zijn echter voortdurend in beweging tijdens het surfen en bevinden zich meestal niet in het water. Het armgedeelte is daarom vaak iets minder dik dan de rest van het pak. Het tweede getal staat voor de dikte van het pak op de armen.

Dus als je bijvoorbeeld een 4/3-wetsuit koopt, heb je 4 millimeter neopreen op je lichaam en 3 millimeter op je armen en benen.

De keuze van de juiste dikte van de wetsuit hangt niet alleen af van hoe koud of warm je het zelf vindt, maar ook van de lucht- en watertemperatuur.

Voor watertemperaturen van 20°C en hoger is een korte wetsuit of zelfs alleen een neopreenshirt waarschijnlijk al voldoende. Deze hebben gewoonlijk een maximale dikte van 2 mm. Zelfs als het buiten een beetje waait, heb je het in zo’n wetsuit onder deze omstandigheden toch warm in het water.

De warmte van een neopreenpak wordt niet alleen bepaald door de dikte, maar ook door de naden. Naden die water doorlaten en dunner neopreen houden je minder warm dan getapete naden.

Als de watertemperatuur lager is dan 20°C, moet je altijd kiezen voor een dikker wetsuit. Voor de zomer is een 3/2-wetsuit waarschijnlijk voldoende.

In de winter of wanneer het water bijzonder koud is, is een 4/3 of zelfs een 5/4 een goede keuze. Deze laatste is vaak ook verkrijgbaar met een geïntegreerde capuchon. Zo wordt niet alleen je lichaam beschermt tegen de kou, maar ook je hoofd en oren.

In Europa aan de Atlantische kust liggen de temperaturen tussen de 15 en 20° C, afhankelijk van de locatie. In dit geval is het de moeite waard om een zogenaamde steamer te kopen. Dit is een fullsuit in dikte 4/3. Om de warmte binnen het pak te houden en het binnendringen van water te beperken, hebben veel van deze pakken afgedichte of getapete naden. De rits is ook voorzien van een zogenaamde afdichtingslip of een onderliggende manchet.

Maar het kan nog warmer. Als het buiten waait of als er geen zonlicht is, heb je een nog dikkere wetsuit nodig. In dit geval kan je kiezen voor een wetsuit met een dikte tot 7 mm. Deze zijn meestal ook voorzien van waterdichte sluitingsconstructies en speciaal materiaal met een hoge warmte-isolatie. Als je een dikker wetsuit kiest, moet je er rekening mee houden dat hoe dikker het pak is, des te meer je bewegingsvrijheid wordt beperkt.

Surfer in wetsuit sjokt door de sneeuw
Er zijn verschillende pakken voor verschillende temperaturen. Ze verschillen echter niet alleen in dikte, maar ook in andere eigenschappen. Zo zijn er in sommige pakken al een masker en schoenen verwerkt.

Waarop moet je letten bij de maat?

De juiste pasvorm van een wetsuit is cruciaal voor hoe warm deze je uiteindelijk zal houden. Het pak moet zeer strak zitten. Het kan daardoor gebeuren dat je gaat zweten van het aantrekken. Er mogen echter geen plooien ontstaan.

Belangrijk is natuurlijk wel dat je voldoende bewegingsvrijheid hebt. Alleen als de wetsuit strak genoeg tegen je huid zit, kan deze je warm houden. Tussen je lichaam en de wetsuit ontstaat dan een dun laagje water. Dit laagje wordt opgewarmd door je lichaam en zorgt ervoor dat je warm blijft.

Let er bij het passen ook op dat de hals- en mouwopeningen goed aansluiten op je lichaam. Alleen zo kan worden gegarandeerd dat er geen ongewenst water in het pak komt. Als de wetsuit te groot is, houdt deze je niet zo warm als je zou willen. Het water kan in dat geval ongehinderd naar binnen stromen en daardoor krijg je het snel koud.

Fabrikanten maken daarom een specifiek onderscheid tussen wetsuits voor dames, wetsuits voor heren en wetsuits voor kinderen. Probeer dus gerust verschillende pakken, want dat is de enige manier om de juiste wetsuit te vinden.

Hoe trek je een wetsuit correct aan?

Als je je op het strand wilt omkleden, kan een zogenaamde surfponcho je helpen. Dit is een soort cape die je beschermt tegen ongewenste blikken.

Een wetsuit aantrekken is te vergelijken met een kleine work-out. Vooral als deze nieuw is, kan dit behoorlijk wat moeite kosten. Begin daarom bij de benen. Je kunt het pak het beste eerst over beide benen aantrekken en langzaam naar de dijen toe werken. Trek alleen aan de broekspijpen en niet aan het bovengedeelte.

Een tip: bij het aantrekken kan een plastic zak over je voet wonderen doen. Het neopreen glijdt daarmee veel makkelijker over je voet.

Als de broekspijpen goed zijn aangetrokken, zit het kniestuk precies op de knie. Er mag geen plooi in de knieholte zitten.

Daarna kun je het pak over je heupen trekken. Het onderste deel van de wetsuit moet nu al goed zitten. Trek dan het bovengedeelte omhoog en glijd in de mouwen. Zorg ervoor dat het pak niet kreukt. Let erop dat er in de oksel niet veel ruimte is tussen het pak en de huid. Anders kan de wetsuit gaan schuren.

Afhankelijk van of je een voor- of achterrits hebt, kun je nu de capuchon over je hoofd trekken en vervolgens de rits sluiten. Bij een achterrits trek je de rits eenvoudig via het verlengstuk omhoog. Zorg ervoor dat er geen neopreen tussen de rits komt.

Een surfster sluit haar wetsuit
Wanneer je een wetsuit via een rits aan de achterkant sluit, moet je er extra op letten dat er geen neopreen tussen de rits komt.

Kan je een wetsuit wassen?

Zout water en chloor beschadigen een wetsuit op lange termijn. Het is daarom essentieel om je pak goed te onderhouden om er zo lang mogelijk plezier van te hebben.

Maak je wetsuit na elk gebruik schoon met helder zoet water. Zorg ervoor dat je zowel de binnenkant als de buitenkant goed afspoelt.

Je kunt trouwens ook twee vliegen in één klap slaan. Neem je wetsuit gewoon mee onder de douche. Trek het pak uit onder de douche en spoel het daarna af. Zorg er wel voor dat je pak niet in contact komt met zeep of shampoo. Dit kan het materiaal op lange termijn beschadigen.

Als je de wetsuit grondiger wilt schoonmaken, kan je ook een speciale wetsuitreiniger gebruiken.

Deel dit bericht met andere bergvrienden

Bergvriendin Daniela

Hoewel ik in Duitsland ben opgegroeid, heb ik altijd een groot verlangen gehad naar de zeeën van deze wereld. Als kind op zomervakantie was het altijd moeilijk om afscheid te nemen van de zee. Op een reis door Californië ontdekte ik niet alleen mijn liefde voor de zee, maar ook mijn liefde voor de golven. Daarom pak ik al 8 jaar vaker mijn boardbag dan mijn koffer. Voor mij is er geen beter gevoel dan met beide voeten op mijn surfplank te staan en op de perfecte golf te surfen.

Reageer

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ontdek de juiste producten in de Bergfreunde.nl shop

Dit zou je ook kunnen interesseren