Polyvinylchloride is een veel gebruikte kunststof die bekend staat om haar eenvoudige verwerking en duurzaamheid. Het materiaal is brandvertragend en wordt doorgaans niet aangetast door zonnestralen.
Gebruik van polyvinylchloride
Pvc bestaat in twee vormen. Hard pvc is nauwelijks te plooien en wordt bijvoorbeeld gebruikt voor pijpleidingen of tuin- en campingmeubels. Zacht pvc wordt plooibaar door de toevoeging van weekmakers en wordt gebruikt als kunstleer, de kern van waterbedden of als vloerbedekking.
Milieu en gezondheid
Pvc kan gerecycled worden, maar daarbij treedt meestal kwaliteitsverlies op. Door de verbranding in afvalverwerkingsinstallaties ontstaat corrosief waterstofchloride, en bij metaal of koolstof zelfs het giftige gas fosgeen.
De basisstof van pvc, vinylchloride, kan kanker veroorzaken en wordt beschouwd als mutageen.
Sommige gebruikte weekmakers, zoals ftalaten, zijn schadelijk voor de lever en de nieren en worden er ook van verdacht kankerverwekkend te zijn. Andere weekmakers worden als schadelijk voor de vruchtbaarheid beschouwd. Sommige zijn daarom verboden voor kinderspeelgoed.
Het materiaal is niet ongevaarlijk. Het kan bijvoorbeeld een kankerverwekkend effect hebben of genetisch materiaal muteren.
Pvc-vrij label
Pvc volledig vermijden is erg moeilijk. Het is de op twee na meest gebruikte kunststof. Het is echter belangrijk dat vooral producten voor kinderen en voedsel geen pvc bevatten.
Steeds meer fabrikanten in alle sectoren zijn op zoek naar alternatieven voor een pvc-vrije productie, en dat geldt natuurlijk ook voor de outdoorsector.
Nog geen reacties