Warme voeten tijdens winterwandelingen: geen probleem met het juiste winterwandelschoenen

De voeten lekker warm tijdens het wandelen, zelfs bij temperaturen flink onder nul. Bestaat niet? Jawel! Met het passende winterwandelschoenen zijn koude voeten verleden tijd! Deze schoenen zijn meer dan alleen maar warme wandelschoenen, dan wel trekkingschoenen met isolatie. Schoenen en laarzen tijdens winterwandelingen behoren tot een optimale uitrusting, net als bijbehorende jassen en slaapzakken voor koude temperaturen. Aangezien er bij temperaturen onder het vriespunt naast bescherming tegen kou nog andere factoren meetellen heeft de keuze van het schoeisel daarom bijzondere prioriteit, vooral tijdens winterwandelingen, op sneeuwschoenen en ook bij wintertrekking.

Winter wandelschoenen

Wat van belang is bij winterwandelschoenen

Goede winterwandelschoenen van Lowa, Lundhags en The North Face vormen elk een optimaal afgestemde totaaloplossing, om ervoor te zorgen dat de voeten tijdens lange dagelijkse etappes optimaal beschermd zijn en het draagcomfort behouden blijft.

  • Net als bij gewone wandelschoenen zorgt een membraan ervoor, dat winterschoenen waterdicht en ademend zijn. Gore-Tex geldt daarbij als een betrouwbare, zeer effectieve oplossing. Vocht van buiten dringt niet door tot aan de voet, zweet kan van binnenuit ontsnappen als fijne waterdamp.
  • De binnenvoering zorgt voor de noodzakelijke bescherming tegen de kou. Voor zover de schoen gevoerd is met vochtbestendig isolatiemateriaal, zoals Primaloft, blijven de voeten steeds warm.
  • De buitenlaag is vervaardigd van leer of van synthetische vezels, beide kunnen secuur worden beschermd tegen vocht. Belangrijk is, dat de schoen of laars stevig genoeg is verwerkt.
  • Om te voorkomen dat zich vocht in de schoen ophoopt, gebruiken merkfabrikanten hiervoor passende materialen als binnenvoering. Deze voeren het zweet weg van de voet en zorgen voor een aangenaam, droog klimaat in de schoen. Duidelijke voordelen hierbij vormt de microbiële uitrusting, maar ook uitneembare voering resp. binnenschoen. Zo kan men deze 's avonds eenvoudig laten drogen en zijn ze na de tour simpel te reinigen.
  • Bevroren grond en ijzige oppervlakken stellen nog weer andere eisen aan de zool. Aangezien bij lage temperaturen de grond harder is en dan de wrijving een andere uitwerking heeft. Daarom hebben winterwandelschoenen een andere rubbercompound en een aangepast profiel. Omdat ook met de koude ondergrond rekening moet worden gehouden, wordt vaak een extra, isolerende tussenzool gebruikt. Net als bij trekkingschoenen wordt een Vibram-zool ook bij winterwandelschoenen beschouwd als van de hoogste kwaliteit.

Praktische extra details voor ijs en sneeuw

Naast betrouwbare bescherming en het warme comfort moeten wandelschoenen voor de winter nog over enkele speciale eigenschappen beschikken. Voorbeelden hiervan zijn een verhoogde rubberen rand en een extra bescherming van de tenen, evenals een stevige hoge schacht. In combinatie met waterdichte gaiters biedt dit namelijk extra grip en voorkomt bovendien dat sneeuw en kou kunnen binnendringen. Om de grip op het ijs te verbeteren verwerkten sommige fabrikanten aanvankelijk kleine metaaldeeltjes in de zool. Als dit echter niet voldoende blijkt en de zool is wel behoorlijk stijf, dan is er nog de optie om geschikte stijgijzers aan de schoen te bevestigen. Daarmee kunnen de steilere, meer avontuurlijke paden veilig worden begaan.

€5 waardebon
Direct €5 korting
op je volgende bestelling
Nee, dankjewel.