Velgremmen

Velgremmen

Wanneer het om fietsremmen gaat, dan heeft de schijfrem de velgrem of cantilever rem nog lang niet voorbijgestreefd. Deze heeft al jaren zijn diensten bewezen en biedt ook vandaag de dag nog talloze voordelen. Bij hun gebruikers is deze populair vanwege zijn robuuste constructie en zijn eenvoudige en herkenbare functies. Mechanische modellen worden ook vergezeld door hydraulisch aangestuurde systemen die andere technische karakteristieken hebben. Hieronder volgt een overzicht van de verschillen tussen de modellen.

Mechanische systemen met bowdenkabel

Bij mechanische systemen geeft een ruk aan de kabel de kracht uit de remhendel door aan de remarm. Deze drukken de remblokken aan beide zijden op de velg en zorgen zo voor remkracht. Mechanische remsystemen kunnen eenvoudig worden onderhouden: remkabels en remblokken kunnen binnen enkele seconden worden vervangen, hiervoor is geen speciaal gereedschap nodig.

Hydraulische velgremmen

Remsystemen gebaseerd op olie ontwikkelen meer kracht dan hun familie met kabel. In sommige gevallen is een versteviging van het frame noodzakelijk om te voorkomen dat deze door de hoge krachten gedeformeerd wordt. Hydraulische remmen hebben van tijd tot tijd onderhoud nodig, waarbij de fietser de remvloeistof vervangt en lucht uit de leidingen haalt.

Doelgroep: Racefietsen en trekkingfietsen

Mountainbikes zijn meestal uitgerust met schijfremmen, zoals deze bijvoorbeeld door het merk BrakeForceOne worden aangeboden. Bij racefietsen en bij veel trekking- en stadsfietsen zijn velgremmen gemonteerd. Hun remkracht is voldoende voor deze gebruiksmogelijkheden, hun voordelen overheersen. Krachtige remmen zijn achteraf te monteren, wanneer de voorvorken en de velgen in principe zijn voorbereid voor velgremmen.

Onderhoud en verzorging

Hydraulische remmen worden ontlucht wanneer het drukpunt onstabiel is of wanneer het drukpunt niet meer voldoende aanwezig is. Mechanische remmen hebben in regelmatige afstanden een nieuwe bowdenkabel en een druppel smeerolie in de buitenhulzen nodig. De fietser controleert de remblokken en de velgen regelmatig en vervangt deze bij vergevorderde slijtage. Hij/zij zorgt ervoor dat de blokken en velgen altijd vrij van vet zijn. Een goed verzorgde rem verhoogt de veiligheid en biedt volledige controle in elke situatie.

€5 waardebon >>
Abonneer je op de nieuwsbrief &
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Abonneer je op de nieuwsbrief &
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Direct €5 korting
op je volgende bestelling
Nee, dankjewel.