Alpine broeken: ideale bescherming voor het hele been

Tijdens een wandeltocht door de bergen kan er op veel bespaard worden. Maar niet op een passende en zeer goede functionele alpine broek! Alpine broeken behoren dan ook tot de standaarduitrusting van elke bergbeklimmer en kunnen in alle weersomstandigheden, zowel in de winter als in de zomer, bij alle sportactiviteiten worden gedragen. Je kunt de broek meteen aantrekken, maar ook meenemen in je bagage als extra bescherming tegen het weer. Een alpine broek vervult meerdere doelen tegelijkertijd. Enerzijds beschermt het je benen tegen kou, wind of nattigheid. Anderzijds voorkomt een alpine broek ook mogelijke verwondingen bij het vallen en beschermt het je benen tegen scherpe stenen of voorwerpen.

Alpine broeken

Een alpine broek komt zelden alleen

Alpine broeken zijn er in verschillende soorten en maten en bestaan uit verschillende materialen. Het aanbod strekt zich uit van ademende hardshellbroeken en regenbroeken tot gevoerde softshellbroeken en gewone alpine broeken om te wandelen of klimmen. Afhankelijk van het gebruiksdoel en het seizoen moeten alpine broeken niet enkel tegen wind en weersomstandigheden beschermen, maar ook vooral slijtvast zijn. Terwijl klim- en wandelbroeken met betrekking tot hun materiaaleigenschappen eerder inzetten op flexibiliteit en hun lichte gewicht, komt het bij alpine broeken voor toerskiën, multipitchen of ijsklimmen aan op hoe slijtvast de broek is. Zo kan het zijn, dat een bijzonder actieve bergbeklimmer meerdere alpine broeken in zijn kledingkast heeft hangen.

Alpine broeken als hardshells: waterdicht en ademend

Hoewel regenbroeken vaak als hardshellbroeken worden aangeduid, worden ze meestal toch gewoon in een rugzak opgeborgen en pas bij slecht weer over een alpine broek aangetrokken. Een hardshellbroek kan meteen op de huid gedragen worden en is wat betreft materiaal veel robuuster. In bijna alle alpine broeken zijn ondertussen zeer functionele membranen verwerkt die bijzonder ademend zijn en daardoor steeds voor een goed lichaamsklimaat en droge benen zorgen. Veel broeken beschikken bovendien ook over gelamineerde ritssluitingen aan de buitenkant, die als het nodig is voor extra frisse lucht zorgen en het aan- en uittrekken van de alpine broek vergemakkelijken. Om sneeën of andere wonden te vermijden, zijn ook de uiteinden van de broekspijpen van een robuuste bescherming voorzien. Daardoor kunnen de scherpe kanten van ski's of tanden van stijgijzers geen schade aan de alpine broeken aanrichten.

Aanrader: alpine broeken van softshellmateriaal

Softshell is een van de populairste materialen voor alpine broeken wanneer het om gewone klim- en wandeltochten gaat. Het softshellmateriaal is weliswaar niet waterdicht, maar houdt het wel droog bij een korte regenbui en is in combinatie met een regenbroek vaak de meest zinvolle oplossing. Dankzij de flexibele eigenschappen is de broek vooral geschikt bij bijzonder actieve beweging. Maar ook in bijzonder koude regio's en bij het toerskiën of wandeltochten in de winter kan de broek van pas komen. Een gevoerde alpine broek heeft bijvoorbeeld uitstekende eigenschappen om de eigen lichaamswarmte op te slaan en het lichaam zo tegen koude wind te beschermen. Voorzien van bretels bieden sommige alpine broeken extra warmte aan de rug en nieren.

€5 waardebon
Direct €5 korting
op je volgende bestelling
Nee, dankjewel.