Stuurpennen

Fiets stuurpennen

Stuurpennen behoren tot de weinige manieren om zowel de wielgeometrie als de zitpositie te beïnvloeden. Ze worden vervaardigd in verschillende lengtes en aangepast aan de verschillende diameters van fietssturen. De stuurpen wordt aan de stuurstang op de stuurkop bevestigd en maakt contact met het stuur. Het ding is vervaardigd van carbon of aluminium. In het eerste geval moet de wielrenner tijdens de montage het aanhaalmoment in acht nemen. Over het algemeen wordt bij carboncomponenten aanbevolen om speciale montagepasta te gebruiken.

Fietsstuur en stabiliteit

Stuurpennen zijn ontworpen voor een specifieke wielrenklasse, wat zowel in hun krachtwaarden als in gewicht tot uiting komt. Verder zijn er verschillende normen ontstaan voor verschillende soorten fietsen. De dikkere 35-mm-standaard voor mountainbikes, die zorgt voor dikkere en daarom stabielere stuurpennen in het enduro-bereik, is bijvoorbeeld vrij nieuw. Ook mag de wielrenner racefietscomponenten niet verwarren met de stabielere componenten voor cyclo-crossfietsen. De laatsten zijn speciaal geprepareerd voor off-the-road rijden, terwijl de eersten voldoende zijn voor gebruik op de openbare weg.

Invloed op het stuurgedrag

De lengte van de stuurpen heeft invloed op de hefboomwerking, die optreedt tijdens het sturen. Wanneer de stuurpen wordt gewijzigd, verandert ook de krachtoverdracht tussen de naaf en het stuur. In principe moet de lengte ervan in een gezonde relatie staan tot de stuurhoek van de stuurkop, zodat het stuurgedrag niet onderhevig is aan deze aanpassing. Speciaal voor trekkingbikes bestaan stuurpennen met ingebouwde instelmogelijkheid, per hoek variabel. Voor MTB's geldt: hoe korter, des te directer het stuurgedrag. Nadeel: er is minder druk op het voorwiel. Uitproberen loont de moeite, want RaceFace heeft verschillende hoogwaardige accessoires in zijn assortiment!

€5 waardebon
Bergfreunde News abonneren
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Bergfreunde News abonneren
Bergfreunde News abonneren
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Direct €5 korting
op je volgende bestelling
Nee, dankjewel.