Skischoenen, skilaarzen

Skischoenen

De juiste skischoenen zijn essentieel voor plezier op of naast de piste. Er bestaan net zoveel varianten als doeleinden. Omdat de buitenhoes van de skischoenen normaal gezien gemaakt is van hard plastic of beschermende materialen, kunnen ze nadien niet aan de voeten worden aangepast. Ze moeten dus bij de aankoop al perfect passen. Merken als Dynafit, La Sportiva, Scarpa en Black Diamond hebben diverse modellen ontworpen, zowel voor op de piste als voor toerskiën en andere afdalingen. Wat de verschillende modellen gemeenschappelijk hebben, is dat ze licht zijn en voorzien zijn van een erg hoge stabiliteit. Vooral voor toerskiën is de constructie van de schoenen, die aan deze eigenschappen moeten voldoen, een grote uitdaging voor de fabrikanten. Het is belangrijk om een perfecte verhouding tussen gewicht en stijfheid te vinden, wat niet eenvoudig is.

Technische details

De zool van skischoenen is zo verwerkt dat de binding in werking treedt als je valt. Dit onderdeel van de schoen reageert dus snel, zodat de skischoen veilig is. Als je skischoenen koopt, let dan op hun pasvorm, want die bepaalt of de schoenen comfortabel zitten of niet. Over het algemeen wordt er een onderscheid gemaakt tussen softboots en hardboots. De softboots zitten comfortabeler, de hardboots bieden een optimale krachtoverdracht op de ski's en de randen. De laatstgenoemde boots zijn dus geschikt voor preciezere skimanoeuvres.

De sluiting

Het sluitsysteem van skischoenen heeft effect op het gewicht en op de stijfheid of de stabiliteit van een skilaars. Normaal gezien worden er gespsluitingen gebruikt of sluitingen die geopend en gesloten kunnen worden met wanten. Deze sluitingen zijn in de eerste plaats stabiel en duurzaam gemaakt en zorgen voor een efficiënte krachtoverdracht. Rolgespen met stevig plastic kunnen strak worden aangetrokken en aan je voet worden aangepast. Zo ontstaat de druk steeds aan de zijkanten.

Skischoenen

Verschillende doeleinden

Skischoenen voor dames hebben eerder een smal model, terwijl skilaarzen voor heren voorzien zijn van een breder voetbed. De breedte van je voet bepaalt hoe strak een schoen rond je voet zit. Uiteraard mogen we het warmtevermogen van de skilaarzen niet over het hoofd zien. De skilaarzen worden namelijk in de sneeuw en op ijs gebruikt en zijn dus erg goed geïsoleerd. Er bestaan skischoenen zowel voor toerskiën als voor andere activiteiten in skigebieden. De skischoenen voor toerskiër zijn erg licht en zorgen ervoor dat wandelen gemakkelijker wordt. De skischoenen voor andere activiteiten daarentegen zijn eerder toegespitst op de prestaties.

Combinatiemogelijkheden

Skischoenen vormen samen met de rest van de uitrusting een systeem. Skisokken zorgen er bijvoorbeeld voor dat de druk van de plastic laarzen gelijkmatig over de voet wordt verdeeld. Skibroeken zijn vaak zo gemaakt dat hun gaiters strak rond de laarzen zitten. Dit voorkomt dat er sneeuw in de schoenen raakt. Vooral bij skilaarzen voor kinderen is deze eigenschap onmisbaar, want zij spelen namelijk maar al te graag in de sneeuw. De gaiters vermijden het gevaar dat de broek gevuld wordt met sneeuw. Daarom is het ook belangrijk dat de laarzen voorzien zijn van een hoge rand. Inlegzolen zorgen bovendien voor het nodige comfort. Voor extreem lage temperaturen bestaan er zelfs elektrisch verwarmde modellen.

De schoen moet passen

Skischoenen draag je de hele dag. Als je ze gekocht hebt, dan begeleiden ze je nog vele jaren. Zodat je er veel plezier aan beleeft, moeten ze in de eerste plaats passen. Daarom bieden sommige fabrikanten thermovormbare schoenen, die via een speciale methode kunnen worden aangepast aan jouw voeten. Want dit is zeker: aan schoenen die als gegoten zitten, beleef je nog lang plezier!

ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Abonneer je op de nieuwsbrief
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Abonneer je op de nieuwsbrief
Abonneer je op de nieuwsbrief
ONTVANG EEN €5-WAARDEBON
Direct €5 korting
op je volgende bestelling
Nee, dankjewel.

We gebruiken cookies om je shoppingervaring te verbeteren. Als je onze website gebruikt, ga je akkoord met het gebruik van cookies.