Minder is meer: tubeless banden!

Tubeless fietsbanden

Intussen zijn tubeless banden bij MTB en racefiets zeer algemeen en hebben een aantal voordelen ten opzichte van klassieke tube banden. Omdat deze banden niet altijd de beste keuze zijn en je bij de montage en reparatie op een aantal punten moet letten, staan hieronder tips voor de keuze en het gebruik van hoogwaardige tubeless-banden van Continental, Schwalbe en anderen!

Wat zijn nu precies tubeless banden?

Bij tubeless banden wordt de buitenband door de luchtdruk direct in de velg geperst. Deze is hiervoor voorzien van een bijzonder grote haakflank en alle spaakgaten van het wiel moeten netjes aan de binnenkant van de binnenkant zijn dichtgemaakt. Bovendien is het ventiel aan de binnenkant afgedicht met een kunststof-wig zodat er een luchtdicht systeem ontstaat.
Door het ontbreken van een binnenband zijn tubeless banden bijzonder licht en bieden een direct rolcomfort.

Hoe monteer en repareer ik tubeless fietsbanden?

Omdat de tubeless band direct en stevig in de velg is geperst, is de montage iets moeilijker dan bij een klassiek systeem. Goede bandenlichters zijn noodzaak! Verder verloopt de montage zoals bij normale banden.
Bij een defect kan naast de tubeless fietsband ook een binnenband worden gebruikt net zoals bij een gewone band. Als alternatief wordt boven het ventiel een speciaal plakmiddel (vloeibare latex voor fietsbanden) aangebracht. De vloeistof bevat kleine deeltjes die bij het draaien van het wiel het gaatje aan de binnenkant afsluiten.
Vele velgen zijn al voor tubeless ontworpen (Ready) of kunnen met een set (Tubeless Conversion Kit) worden aangepast. Lees hiervoor altijd de specificaties van de fabrikant of de velg geschikt is voor tubeless banden!
Omdat tubeless-banden lichter zijn dan buitenband-binnenband combinaties en pechbestendiger zijn, gaat de voorkeur van ambitieuze mountainbikers vooral uit naar tubeless banden. Bovendien kan te allen tijde een band worden ingezet en kunnen veel velgen worden omgebouwd naar tubeless. Bij een racefiets is het monteren van tube banden ingewikkelder, maar ze bieden daarentegen een hogere veiligheid bij defecten en overtuigen met een bijzonder direct en comfortabel rolgedrag. Ze worden vooral gebruikt bij racefietsen.

Direct €5 korting
op je volgende bestelling
Nee, dankjewel.