Fleece - een van de meest veelzijdige materialen in de outdoor industrie

Fleecekleding

Fleece is nu in bijna elke kledingkast te vinden. Dit heeft het materiaal aan zijn uitstekende eigenschappen te danken. Fleece is erg licht en heeft toch een zeer hoog thermisch vermogen. Het is ook zeer ademend en transporteert vocht secuur weg van het lichaam. Daarnaast droogt fleece zeer snel en is bovendien zeer elastisch.

Kleding vervaardigd van fleece in combinatie met bergsporten is inmiddels niet meer weg te denken en verkrijgbaar in verschillende materiaaldiktes en ontwerpen.

Verschillende materiaaldiktes fleece en gebruik

Fleece is in verschillende materiaaldiktes verkrijgbaar. Deze worden vaak aangeduid als 100g, 200g en 300g fleece. Deze waarde geeft het gewicht van het materiaal aan in g/m². Fleece met een dikte van 100g is vrij dun en wordt vaak als microfleece aangeduid

Microfleece is met name geschikt als dunne tussenlaag bij zweterige activiteiten zoals skitochten of tijdens zomeravonden in warme gebieden.

Een 200g fleece verwijst naar een materiaaldikte van 200-299 g/m². Het houdt dus lekker warm, is geschikt voor een breed scala aan toepassingen en is ideaal voor overgangsperioden.

Fleece met meer dan 300 g/m² is geschikt als een solide isolatielaag of als een afzonderlijke kledinglaag. Ideaal voor een koeler klimaat of voor lange avonden in de open lucht.

Fleece - de ideale tussenlaag

Door zijn goede isolerende en vochtdoorlatende eigenschappen is fleece bijzonder geschikt als tussenlaag, vooral ook omdat bij ongunstige weersomstandigheden het materiaal snel aan zijn grenzen raakt. Het kan dus slechts beperkt worden geïmpregneerd en is niet bestand tegen zware regenbuien.

Daarnaast is kleding met vermeende vochtdoorlatende eigenschappen ook altijd nogal windgevoelig. Ondanks de goede isolerende eigenschappen bestaat bij een harde, koele wind het risico van snelle afkoeling.

Dit wordt gecompenseerd door wind- en waterbestendige hardshell, dan wel een waterafstotende en nagenoeg winddichte softshell. Zo kan de kleding snel worden aangepast aan de specifieke situatie en kan er een aangenaam lichaamsklimaat mee worden gerealiseerd.

Outdoor kleding vervaardigd van fleece

Fleece houdt warm en is comfortabel om te dragen. Vanwege deze en andere eigenschappen die al zijn beschreven, treft men het in veel verschillende kledingcategorieën aan. Bovendien wordt het door bijna alle fabrikanten gebruikt, van zwaargewichten zoals Mammut, The North Face, Patagonia en Haglöfts tot de kleinere traditionele merken zoals 66° North of Rab. Het wordt meestal aangetroffen in de volgende categorieën:

  • Fleecevest en fleecetrui: De meest voorkomende categorieën zijn fleecevesten en fleecetruien. Deze zijn verkrijgbaar bij bijna alle fabrikanten in veel verschillende modellen en kleuren voor mannen en vrouwen.
    De verschillende variaties zijn overeenkomstig aangepast aan het gebruik. Bij sommige modellen worden zelfs verschillende materiaaldikten verwerkt. Op deze manier wordt bereikt dat lichaamsdelen die bijzonder naar een snelle afkoeling neigen extra worden beschermd.

  • Fleece broeken en fleece ondergoed: Ook voor de benen is fleece ideaal als isolatie. Er wordt onderscheid gemaakt tussen nauwsluitend en vrij dun gehouden sportondergoed van fleece en fleece broeken van sterker, dikker materiaal.

  • Andere outdoor kleding: Fleece is een echt allround talent en wordt ook gebruikt voor andere kledingstukken, zoals hoeden, hoofdbanden, handschoenen of sokken.

Polartec fleece producten

Polartec is als het om fleece gaat niet meer weg te denken. Het bedrijf levert de meeste fabrikanten fleece-grondstoffen, van microfleece tot waffle-fleece en highloft-fleece. Er zijn hoofdzakelijk drie verschillende soorten materiaal:

  • Polartec Classic: Heeft een kwalitatief hoge standaard, een lange levensduur en wordt door veel outdoor liefhebbers gekozen als favoriete isolatielaag.
  • Polartec Thermal Pro: Dit materiaal is de meest geavanceerde en technische variant van de fabrikant Polartec en wordt in verschillende materiaaldiktes voor verschillende soorten kledingstukken gebruikt.
  • Polartec Thermal Pro High Loft: Als het gaat erom gaat de maximale warmteafgifte te realiseren bij een zo laag mogelijk gewicht is Thermal Pro High Loft fleece materiaal de juiste keuze. Beide zijn licht van gewicht, goed te comprimeren en beschikken over een zeer goed ademend vermogen.

Kinderkleding vervaardigd van fleece

Ook voor kinderen die outdoor- en bergsportliefhebbers zijn is er in vele opzichten geschikte van fleece vervaardigde kleding verkrijgbaar. Zulke kleding is stevig, warm en eenvoudig te reinigen. Veel fabrikanten hebben dit onderkend en produceren kinderkleding vervaardigd van fleece.

Bekend is bijvoorbeeld de opvallende fleece kleding van de Finse fabrikant Finkid, die overtuigt met ongewone ontwerpen en functionaliteit. Maar ook vele andere fabrikanten zoals The North Face, Marmot, Vaude of 66° North brengen chique en praktische kleding vervaardigd van fleece, die al gauw het favoriete kledingstuk van de kleintjes wordt.

Fleece is een van de meest veelzijdige materialen voor outdoor kleding voor alle leeftijden.

Direct €5 korting
op je volgende bestelling
Nee, dankjewel.