Stabiele downhill schoenen met extra grip

Downhill shoenen

Gewone sneakers of skate schoenen voldoen niet aan de eisen voor downhill sport. Zulke schoenen zijn te zacht, de naden barsten en er kunnen soms hele stukken uit de zolen breken. Opdat mountainbikers altijd een goede grip op hun pedalen hebben, hebben ze stevige MTB schoenen nodig.

Gelukkig laten schoenenfabrikanten zoals Five Ten, O'Neal of Shimano mountainbikers niet in de steek en bieden ze stevige schoenen aan, inclusief zolen met extra grip en goede bescherming.

Clickies of SPD - een lastige keuze

De vraag welke downhill schoen het moet zijn hangt natuurlijk samen met het pedaalsysteem waarvoor is gekozen. Zowel klikpedalen als platformpedalen zijn beide geschikt voor downhill en freeride. Een duidelijke aanbeveling voor of het ene of misschien toch het andere model is er eigenlijk niet.

Downhill schoenen voor platte pedalen hebben een stabiele zoolconstructie. De zool is niet erg buigzaam en heeft nauwelijks profiel. De rubberen laag op de zool is nog steeds zacht en tegelijkertijd stevig, zodat de pedaalplaten optimaal met de schoen zijn verbonden. Daarmee zijn ook de zogenoemde bunny-hops of sneltrillende passages gemakkelijk te beheersen.

Ook voor mountainbikers die de voorkeur geven aan downhill klikpedalen zijn er talloze modellen verkrijgbaar. Soms zijn de schoenen met cleats optisch niet te onderscheiden van schoenen zonder cleats. De schoenplaatjes zijn zodanig in de zoolconstructie verwerkt, dat ze tijdens het lopen niet storen.

Vetersluiting of klittenband - of een combinatie van beide?

Bij SPD-schoenen is een normale vetersluiting erg populair. Bij downhill-schoenen voor clickies ziet men vaak een constructie met drie klittenbandsluitingen. Maar er zijn ook vetersystemen met een afsluitend klittenband of met volledig overlappende klittenbandsluitingen.

Voor enkelhoge downhill schoenen geldt een klittenbandsluiting over de enkel voor een stevig houvast als een voordeel en biedt deze bovendien een goede bescherming. Bovendien zorgen klittenbandafdekkingen ervoor dat de veters niet losraken en vast komen te zitten in het tandwiel of de ketting.

Downhill schoenen vormen een integraal onderdeel van downhill-kleding

Er zijn maar weinig downhill schoenen te vinden, die uitgerust zijn met waterdichte membranen zoals Gore-Tex. Hoewel er wel Gore-Tex MTB schoenen bestaan, geven veel mountainbikers de voorkeur aan meer ademende schoenen zonder membraan. Samen met perfect passende fietssokken bieden mountainbikeschoenen altijd de perfecte grip tijdens afdalingen vanaf steile hellingen.

Direct €5 korting
op je volgende bestelling
Nee, dankjewel.