bluesign: Duidelijke, transparante milieunormen voor outdoor kleding

Bluesign

Al vaak gehoord of gezien: Functionele kleding met het bluesign-label! Fabrikanten die hun producten willen uitrusten met het bluesign zegel moeten aan zeer strenge specificaties voldoen. Het systeem bestrijkt de gehele productieketen van de materialen tot en met het eindproduct, met als doel de textielproductie milieuvriendelijk te maken.
Om deze reden is het niet verrassend dat juist die outdoor merken, voor die milieubescherming en duurzaamheid belangrijk zijn, bluesign gecertificeerde producten aanbieden. Bergvrienden zullen niet alleen bij Vaude, Patagonia, Maloja en Qloom geweldige producten vinden, die voldoen aan deze standaard.

De aanpak van de bluesign-standaard

De criteria voor het certificaat zijn breed gesorteerd. In plaats van het afgewerkte eindproduct uitsluitend in het eigen laboratorium aan de minimumvereisten van de wetgever te testen, worden er al in een eerder stadium tests uitgevoerd. De bluesign Technologies AG heeft een duidelijke, systematische aanpak ontwikkeld, die alles omvat wat betrekking heeft op het eindproduct - het functionele textiel.
Dit begint al voor de eigenlijke productie: Namelijk bij de fabrikanten van grondstoffen die voor de weefsels worden gebruikt. Daarom worden hun leveranciers gecontroleerd en wordt er bijvoorbeeld strikte aandacht besteed aan het gebruik van energie, chemicaliën en water, evenals aan de arbeidsomstandigheden in de fabrieken.

Hoe dit in detail wordt geïmplementeerd

Elke afzonderlijke stap wordt aan de hand van de vijf bluesign-principes gecontroleerd. Dit zijn hulpbronnenproductiviteit, consumentenbescherming, waterbescherming, immissiebescherming en arbeidsveiligheid. Bij de volgende stap wordt elk principe op de criteria toegepast. Namelijk m.b.t. de ingrediënten van de materialen, voor de productieprocessen waarmee deze worden vervaardigd en verwerkt en voor de eindproducten.
Dat betekent concreet:

  • Er wordt onderzocht of grondstoffen en energie duurzaam worden gebruikt en of de processen efficiënt worden uitgevoerd.
  • Hoe zit het met de milieubelasting door chemicaliën? Treedt er een gezondheidsrisico op voor de consument? In het verleden kon dat niet worden uitgesloten bij bepaalde additieven voor waterafstotende kleding.
  • Omdat textielproductie veel water vereist. Is ook waterbescherming een belangrijk principe. Is de grondstof water spaarzaam genoeg gebruikt? Wordt het afvalwater opnieuw behandeld?
  • Hetzelfde geldt voor immissies. Worden deze door passende productieprocessen zoveel mogelijk voorkomen? Wordt de uitlaatlucht gefilterd?
  • Duurzaamheid omvat niet alleen puur ecologische normen. Duurzame arbeidsomstandigheden en dus ook arbeidsveiligheid vormen daarom het vijfde principe. Medewerkers in bedrijven worden regelmatig bijgeschoold en de naleving wordt gecontroleerd.

Wat de eindconsument bovendien moet weten

Er zijn twee opties voor productaanduidingen: bluesign-product en door bluesign goedgekeurd fabricaat. Een bluesign-product omvat niet alleen het weefsel waaruit het is vervaardigd, maar ook de knopen, gespen, ritsen en koorden. De leveranciers en hun bedrijven zijn gecontroleerd op naleving van de criteria. Bij een door bluesign goedgekeurd fabricaat voldoet 90% of meer aan de vereisten.
Over het algemeen wordt de standaard strikt gehandhaafd, een duidelijk voordeel vormen de transparantie en de geloofwaardigheid. De informatie is toegankelijk en begrijpelijk en door de duidelijke normen kunnen kleinere bedrijven hun ecologische footprint reduceren.

Direct €5 korting
op je volgende bestelling
Nee, dankjewel.