Veilig onderweg met fietsbanden van Schwalbe

Schwalbe fietsbanden

Het traditionele Duitse bedrijf Schwalbe staat in de fietssport voor betrouwbare banden van goede kwaliteit. Of je nu een racefiets, toerfiets, mountainbike of e-bike hebt, de banden van Schwalbe maken indruk met hun duurzaamheid, grip en eenvoudige montage. Bovendien rollen ze goed over de weg.
Waar je bij de aankoop aandacht aan moet schenken en welke kenmerken de fietsbanden van Schwalbe hebben, vind je hieronder.

Welke soorten banden van Schwalbe bestaan er?

Afhankelijk van het gebruiksdoel heeft Schwalbe fietsbanden met verschillende breedtes en profielen. Smalle banden zijn meestal minder sterk geprofileerd en zijn geschikt voor racefietsen, toerfietsen en stadsfietsen. Middelbrede en brede banden (vanaf ca. 1,8 inch of meer) worden bij mountainbikes gebruikt en zijn voorzien van noppen. Er bestaan ook speciale banden van Schwalbe voor ballonbikes (extra breed), vouwfietsen (kleine omtrek), gravelbikes en cyclocrossers (smal met grof profiel).
Naast de breedte moet je ook letten op de omtrek van de banden. Race- en toerfietsen hebben banden van 28 inch, oudere mountainbikes banden van 26 inch en nieuwere mountainbikes banden van 27,5 of 29 inch. De passende binnenbanden van Schwalbe zijn ook voorzien van de vermelding van breedte en omvang.
Hierbij moet je letten op het soort ventiel (sclaverand, schrader, dunlop). Normaal hebben banden met kleinere breedte een hoge spanning van 4-8 bar. Mountainbikebanden hebben maar een bandenspanning van 2-3 bar. De juiste luchtpomp met manometer zou altijd in de buurt moeten zijn. Het is raadzaam om voordat je een lange tocht maakt of minstens een keer per maand de luchtdruk te controleren.

Waaraan herken je een fietsband van Schwalbe?

De banden van Schwalbe bestaan uit meerdere componenten. De buitenkant bestaat uit een slijtvaste en gripvaste rubbersamenstelling met daaronder een zacht kussen dat de band lekbestendig maakt. Zo wordt voorkomen dat kleine steentjes of scherven de band beschadigen. Bij speciale antilekbanden is deze beschermlaag bijzonder dik, zodat zelfs kleine spijkertjes hier niet voor een lekke band zorgen.
Het karkas van de buitenband bestaat uit een sterk gevlochten binnenzijde, die zorgt voor vormvastheid. Aan de rand is de band voorzien van een draad van staal of Kevlar, waardoor de band in de velg blijft zitten.
Vouwbanden zijn lichter en opvouwbaar, terwijl draadbanden bekendstaan om hun goede prijs-kwaliteitverhouding en stabiliteit. Tubeless banden, die voornamelijk bij wedstrijden worden gebruikt, vereisen een speciaal afdichtmiddel van vloeibare latex voor fietsbanden (Schwalbe Doc Blue). Hetzelfde geldt voor tubeless banden die direct in de velg worden gelijmd.
De juiste bandenlichter van Schwalbe zorgt ervoor dat de binnenband niet wordt beschadigd bij de montage en er geen krassen op de velg komen. Ook heeft Schwalbe een set voor het ombouwen naar tubeless banden. Controleer de specificaties van de fabrikant voor de velg! Bovendien kunnen beschadigde buitenbanden net zoals bij binnenbanden van binnenuit worden gerepareerd met een speciale grote plakker.

Direct €5 korting
op je volgende bestelling
Nee, dankjewel.