Boulderen - techniek, kracht en een levensgevoel

Boulderen

Boulderen is klimmen zonder touw en gordel op springhoogte. Het geliefde doel daarbij zijn vrijstaande rotsblokken (Engels "boulder"), zoals die in beroemde klimgebieden zoals Fontainebleau of de Rocklands te vinden zijn. De boulders, dus de korte routes langs het blok omhoog, zijn technisch complex en vereisen daarom veel gevoel bij het bewegen, kracht en creativiteit.

Maar boulderen is veel meer dan een gecomprimeerde klim. Boulderen is een levensgevoel. Of het nu in een boulderhal is of bij een echte rots - boulderen is een gezelschapssport, nodigt uit tot proberen en het gezamenlijk vinden van een oplossing.

Boulderen aan rotsblokken buiten

Er liggen ontelbare rotsblokken over de wereld verdeeld, die met een oneindig aantal routes te beklimmen zijn. Iedere rots vereist een unieke bewegingscombinatie. Daarbij hoeft een boulderplek niet altijd ver in het buitenland te zijn. Ook België, Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk hebben veel bijzondere bouldergebieden. De juiste bouldergids voor je bestemming kun je natuurlijk bij ons vinden.

Voor boulderen heb je niet zoveel nodig, omdat de veiligheidsuitrusting, zoals je die bij het klimmen hebt, wegvalt. Een paar klimschoenen, een pofzak, een crashpad en misschien nog een borstel om te poetsen, dan kun je beginnen. Natuurlijk moet je het spotten buiten goed onder de knie hebben en voorzichtig omgaan met de natuur.

Boulderen aan kunstmatige grepen in de hal

Je kunt niet zo vaak naar de rotsen rijden om te boulderen als je wilt. Je kunt ook gewoon in de hal van het boulderen genieten met het bijbehorende gemeenschapsgevoel. Daarom is het aantal boulderhallen de laatste jaren ook sterk gestegen en in haast iedere grotere stad is nu minstens één hal te vinden, waar de schroevers hun best gedaan hebben om een route te bouwen, waar aspiranten in de crux move af moeten springen.

Boulderen in de hal heeft vele voordelen. Je kunt hier het hele jaar door komen, hebt alleen maar een paar klimschoenen nodig, een pofzakje en klaar!

Beter klimmen door boulderen

Het is geen toeval, dat veel van de tegenwoordig beste klimmers, zoals Chris Sharma of Adam Ondra, ook een boulderfase hebben gehad. Door boulderen leer je de techniek en coördinatie, zoals in geen enkele andere vorm van het klimmen. Bovendien verlangen de meeste tours enige spanning en kracht van het lichaam.

De trainers zijn het er daarom over eens dat regelmatige bouldersessies een vast onderdeel van een uitgewogen trainingsschema moeten zijn.

Uitrusting en kleding voor het boulderen

Veel uitrusting heb je gelukkig niet nodig. Tot een basic boulderuitrusting behoren vooral klimschoenen, een pofzakje, ook wel boulderbag genaamd, en een borstel om de grepen te poetsen. Ga je dan naar een rotsblok, dan hoort er nog een crashpad bij. Die kun je in verschillende uitvoeringen en maten vinden, bij de grote fabrikanten zoals Black Diamond en Edelrid, maar ook bij kleinere merken voor kenners, zoals Ocun, Chillaz, of Charko.

Bij de kleding is vooral de bewegingsvrijheid van belang. Daarom heb je voor het boulderen ook speciale klimbroeken. De beste klimbroeken worden van scenelabels zoals E9, Red Chili of Chillaz gemaakt.

Boulderen - volhouden, coole moves en een boel lol met gelijkgezinden.

Get a €5 voucher
Bergfreunde News abonneren
€5 waardebon
Bergfreunde News abonneren
Bergfreunde News abonneren
Ontvang de €5 waardebon
€ 5 onmiddellijk
Voor je volgende bestelling
Nee, dank u.

Houd er a.u.b. rekening mee dat we op onze website cookies inzetten om je gebruikservaring te verbeteren. Wanneer je op de website verdersurft, ga je akkoord met het gebruik van cookies.