Shop

Zelfopblazende slaapmatten – praktisch voor buiten

Inhoudsopgave

Op een zelfopblazende slaapmat lig je zacht

Op elke bergtocht en bij elke expeditie zou er een in je bagage mee moeten: een zelfopblazende slaapmat. Zo’n slaapmat overtuigt met een kleine pakmaat en tegelijkertijd een zeer hoog slaapcomfort. In vergelijking met normale slaapmatten weegt hij slechts een klein beetje meer, maar heeft hij ook wat meer te bieden.

Maar hoe werken die zelfopblazende slaapmatten (ook vaak zelfopblaasbare slaapmatten genoemd) eigenlijk, welke verschillende modellen zijn er en waarop moet je letten bij onderhoud en reparatie? Het antwoord op al deze vragen vind je hier.

Hoe werken zelfopblazende slaapmatten?

Hoewel de beschrijving zelfopblazende slaapmat toch wat technisch klinkt, is de werking ervan eigenlijk redelijk eenvoudig. Binnen in de mat bevindt zich een speciaal PU-schuim met open cellen. Opgerold is het schuim zeer goed gecomprimeerd. Als je de slaapmat uitrolt, zet het schuim zich uit.

Door het openen van het ventiel ontstaat daarnaast een onderdruk, die lucht van buiten naar binnen in de poriën van het schuim zuigt. Op deze manier blaast de slaapmat zich vanzelf op en neemt de dichtheid en de dikte toe. Nadat de mat volledig is opgeblazen, moet je het ventiel natuurlijk ook weer sluiten, want anders ontsnapt de lucht weer wanneer je erop gaat liggen.

Extra luchtregelingsmogelijkheden van slaapmatten

De hardheid van de slaapmat kan via het ventiel worden aangepast

Net als bij matrassen heeft de ene het liever wat harder, de andere het liever wat zachter. Daarom kunnen ook bij een zelfopblazende slaapmat de hardheid en dikte aangepast worden aan je eigen voorkeur. Ook de aard van de ondergrond is hierbij doorslaggevend. Om meer lucht in de slaapmat te krijgen, kun je er met je mond heel eenvoudig lucht in blazen via het ventiel of via een extra mondstuk. Als je de mat extra opblaast met je adem, moet je er wel aan denken dat er daardoor ook vocht en bacteriën in de mat kunnen terechtkomen.

In het slechtste geval kan dit het materiaal aantasten en de slaapmat op termijn beschadigen. Zo kan door vocht mos ontstaan in de slaapmat, waardoor niet alleen het schuim aan elkaar gaat kleven, maar ook het isolerend vermogen van de mat achteruitgaat. Een ander nadeel van vocht in de mat is dat dit bij lage temperaturen kan bevriezen en wederom het isolerend vermogen kan verminderen.

Bij matten die naast schuim ook dons als isolatie bevatten (bv. slaapmatten van Exped), moet vocht sowieso worden vermeden, want vocht kleeft het dons aan elkaar en doet zo het isolerend vermogen teniet.

Als je vocht in de slaapmat wilt voorkomen, zijn er verschillende systemen waarmee je matten manueel met lucht kunt vullen, zonder je adem te gebruiken. Dit kunnen bijvoorbeeld geïntegreerde pompsystemen zijn, of systemen waarbij de opbergzak van de mat als blaasbalg dient. De systemen verschillen sterk van fabrikant tot fabrikant.

Heb je je mat liever wat zachter, dan laat je gewoon zo veel lucht als je wilt via het ventiel ontsnappen.

Zo berg je de slaapmat na gebruik weer op

De volgende ochtend, na een hopelijk rustgevende slaap, wil je natuurlijk zo snel mogelijk je tocht voortzetten. Om de slaapmat weer compact te kunnen opbergen, moet je hem eerst laten leeglopen. Dit gaat eigenlijk net zo eenvoudig als bij een luchtbed. Je vouwt de slaapmat twee tot drie keer. Daarna open je het ventiel en laat je de lucht ontsnappen door druk uit te oefenen.

Vervolgens sluit je het ventiel en rol je de slaapmat vanaf het voeteneind op. De resterende lucht die zich nog in de mat bevindt, komt nu samen in de bovenkant van de mat. Door het ventiel opnieuw te openen ontsnapt nu ook deze lucht. Daarna sluit je het ventiel weer en kan de mat voor transport worden opgeborgen. Daarbij blijft de rolvorm het beste bewaard. Om de mat bij het transport voldoende te beschermen, moet je wel een opbergzak gebruiken.

Zelfopblaasbare slaapmatten in verschillende diktes

Bij de verschillende diktes van slaapmatten is er natuurlijk een onderscheid in comfort. Je vindt matten met een dikte tussen 3 cm en 10 cm. Een dikte van 3 cm kies je eigenlijk het beste alleen maar voor een korte tocht, want het comfort is hierbij eerder laag. Deze matten overtuigen wel met een zeer kleine pakmaat.

Bij een dikte van 4 – 6 cm ziet het er wat het comfort betreft al wat beter uit. In combinatie met een kwaliteitsvolle slaapzak is hiermee een aangename nachtrust mogelijk. Het hoogste slaap- en ligcomfort geniet je echter bij slaapmatten met een dikte van 10 cm. Hierbij moet je er wel rekening mee houden, dat de pakmaat naargelang de dikte ook toeneemt.

Zelfopblazende slaapmatten indien nodig zelf repareren en schoonmaken

Omdat slaapmatten eigenlijk alleen op ruwe en harde ondergronden worden gebruikt, zijn kleine krassen of scheurtjes niet ongewoon. Ondanks alle voorzichtigheid en versteviging of antisliprubber aan de onderzijde van de mat, kunnen deze steeds weer voorkomen.

Dit is vervelend, maar deze beschadigingen kun je gelukkig snel zelf oplossen. Bij de meeste slaapmatten wordt een speciale reparatieset meegeleverd. Deze bevat meestal plakkers voor de boven- en onderzijde en een speciale lijm waarmee je de plakkers kunt bevestigen. In slechts enkele stappen kunnen scheurtjes en gaatjes zo vakkundig worden gedicht en kun je de mat na enkele minuten weer zonder zorgen gebruiken.

Ook het schoonmaken van de mat vormt geen probleem. Omdat de slaapmat buiten wordt gebruikt, is een regelmatige reiniging noodzakelijk om de levensduur te verlengen. Maak de mat in opgeblazen toestand en met gesloten ventiel schoon met een mild huishoudelijk schoonmaakmiddel en een doek. Spoel ze daarna grondig af. Om schimmelvorming te voorkomen moet de slaapmat eerst volledig droog zijn, voordat je ze laat leeglopen en weer oprolt. Als je op deze punten let, zal je ook lang op het comfort van je zelfopblazende slaapmat kunnen vertrouwen.

Zelfopblazende slaapmatten >>

Deel dit bericht met andere bergvrienden

Ontdek de relevante producten in de Bergfreunde Shop

Bergvriend Gastauteur

Bergvriend Gastauteur

Nog geen reacties

Geef een antwoord

Your email address will not be published. Required fields are marked *.
The comment will be unlocked after moderation.

Dit zou je ook kunnen interesseren

van Bergvriend

Gastauteur

Vorige
Volgende

Ontdek de relevante producten in de Bergfreunde Shop

Dit zou je ook kunnen interesseren

Bergvriendin Franziska Schrade

Frag die Bergfreunde

Wir sind Mo. – Fr. 10:00 – 17:00 Uhr für Dich da!

Bergvriendin Franziska Schrade

Vraag het aan de bergvrienden

Van ma-vr 10:00-17:00 uur staan we voor je klaar!