Shop

Wandelschoenen schoonmaken & onderhouden

Inhoudsopgave

Met het juiste onderhoud gaan wandelschoenen bijna eeuwig mee. Wij geven je tips hoe je een paar wandelschoenen duurzaam reinigt, juist impregneert en bewaart.
Met het juiste onderhoud gaan wandelschoenen bijna eeuwig mee

Daar staan ze dan: je peperdure wandelschoenen, die er in de winkel nog mooi en ongeschonden uitzagen, maar na een tocht onder het vuil zitten. Oké, we geven het toe, het is gewoon leuk om door plassen en modder te lopen en je weer een kind te voelen. Maar voor je schoenen, en vooral voor het leer, is dit op lange termijn een zware beproeving.

Om ervoor te zorgen dat je kostbare schoenen ook na veelvuldig gebruik betrouwbaar blijven, moet je ze goed onderhouden. Met onze tips kun je jouw wandelschoenen perfect schoonmaken. Zo heb je extra lang plezier van je stappers.

Wandelschoenen schoonmaken: het beste met de hand

Eén ding willen we je alvast op het hart drukken: hoe vuil ze ook zijn, wandelschoenen horen niet in de wasmachine. Dan zijn er nog twee mogelijkheden over. Ofwel je wacht tot het winter is en je maakt een lange wandeling in de sneeuw, ofwel je neemt het onderhoud letterlijk in eigen handen. Als je voor de tweede optie kiest, moet je als volgt te werk gaan:

Bergschoenen zijn het belangrijkste deel van je wandeluitrusting
Bergschoenen zijn het belangrijkste deel van je wandeluitrusting

1. Basisreiniging

Alvorens te beginnen, moet je de inlegzool en de veters uit de schoenen halen. Borstel vervolgens de buitenkant goed af met een grove borstel en lauwwarm water tot het vuil weg is. De binnenkant kun je wassen met water en een druppeltje afwasmiddel. Maak de binnenkant van de schoenen niet met een borstel schoon, want dan kan de voering beschadigd raken.

2. Drogen

Om de wandelschoenen te drogen, laat je ze het beste twee tot drie dagen op een droge plaats bij kamertemperatuur staan. Zet ze nooit in de buurt van een warmtebron, want dat is niet goed voor het leer of de lijm. Om ervoor te zorgen dat de schoenen sneller drogen, kun je ze volproppen met krantenpapier. Het is wel belangrijk om dit regelmatig te vervangen, zodat er geen schimmel ontstaat.

3. Onderhoud

Hanwag - Hanwag Shoe Wax - Schoenverzorging
Hanwag – Shoe Wax – Schoenverzorging

Met klassieke was voor schoenen zoals Hanwag Shoe Wax of een vloeibaar verzorgingsproduct zoals Greenguard Leather van Fibertec kun je het leer weer voorzien van “voedingsstoffen”. Het gebruik van ledervet moet je vermijden. Dit verstopt de poriën en kan vastgelijmde rubberen onderdelen losmaken.

Was breng je aan met een doek of een zachte borstel en een vloeibaar verzorgingsproduct moet je meestal op de schoenen spuiten en uitsmeren met een spons. Beide producten zorgen ervoor dat het leer weer soepel wordt en waterafstotend blijft. Als je de schoenen achteraf föhnt (niet te heet!), kan het middel nog beter in het leer trekken. Opgelet: delen van mesh mogen niet in contact komen met de was, want dan raken de poriën verstopt en is het ademend vermogen weg.

Veterhaken en -ogen kunnen worden beschermd tegen corrosie met behulp van wat vaseline of was. Voor de verzorging van het bovenleer wordt gewone vochtinbrengende crème gebruikt. Voor volledig leren schoenen bestaat er speciale ledermelk, waarmee je van tijd tot tijd de binnenkant kunt insmeren. De Gore-Tex-voering heeft geen speciale verzorging nodig.

Granger's - G-Max Odour Eliminator - Schoenverzorging
Granger’s – G-Max Odour Eliminator – Schoenverzorging

4. Nabehandeling

Nadat je het leer hebt behandeld met was, ziet het er donkerder en vettiger uit. Dit is zuiver optisch en heeft geen negatieve invloed op de functionele eigenschappen. Als je dit toch niet wilt, wrijf dan voorzichtig over het oppervlak met een staalborstel of een speciale suèdeborstel. De beste manier om nare geurtjes te elimineren is met een schoendeodorant, zoals de G-Max Odour Eliminator van Granger’s.

Onderweg je wandelschoenen schoonmaken

Maar wat moet je nu doen wanneer je op een meerdaagse tocht bent en geen volledige reinigingsset bij je hebt? Het is aan te raden om de schoenen ‘s avonds te luchten. Maak hiervoor de vetersluiting goed los en haal de inlegzool uit de schoenen. Ook hier geldt dat je de schoenen niet bij de open haard of bij een andere warmtebron mag zetten. Je moet ze laten drogen op kamertemperatuur.

Vuil kun je onderweg in een beekje van de wandelschoenen wassen. Of je vraagt aan de gastheer of -vrouw van de berghut om een kom met lauwwarm water. Wil je het leer onderweg ook een beetje verzorgen? Koop dan een kleine tube was en neem deze mee in je rugzak.

Synthetische wandelschoenen – onderhoud

Als de schoenen waarmee je op pad gaat geen leer bevatten, kun je ze zoals beschreven in stap 1 en 2 schoonmaken en laten drogen. Synthetische materialen hebben geen speciale verzorging nodig. Het volstaat ze in te spuiten met een impregneerspray. Op deze manier blijft het bovenmateriaal waterafstotend en gaat het ademend vermogen niet achteruit.

Wandelschoenen verzorgen: het opbergen

Hier valt er eigenlijk niet zo veel nieuws te vertellen. Wandelschoenen berg je het beste op op een droge, goed geventileerde, niet al te warme plaats in een schoenendoos of -zak. Hou ze weg van hitte en laat ze dus bijvoorbeeld in de zomer niet in de kofferbak van de auto liggen. Met een schoenspanner of met krantenpapier (droog!) behouden de schoenen langer hun vorm.

Ook wandelschoenen genieten af en toe van een beetje wellness
Ook wandelschoenen genieten af en toe van een beetje wellness

Wat kan er nog stukgaan?

Ambitieuze wandelaars kennen dit misschien wel: je hebt jarenlang met je wandelschoenen gelopen en ze zitten als gegoten. Plots merk je dat de zool helemaal versleten is. Gelukkig kan bij de meeste schoenen de zool vervangen worden. Je kunt hiervoor naar je vertrouwde schoenmaker gaan of contact opnemen met de winkelier waarbij je de schoenen hebt gekocht. Deze kan de schoenen naar de fabrikant opsturen, die de zool vervangt (meestal tegen de kostprijs). Ook kleine onderdelen zoals metalen veterogen kunnen relatief gemakkelijk en goedkoop worden vervangen.

Moet ik dit nu echt allemaal volgen?

Kort gezegd: je wandelschoenen zullen je dankbaar zijn. Je moet voor ogen houden dat je schoenen onderweg veel meemaken en dus op een gegeven moment wel een beetje wellness kunnen gebruiken, net als jij. Wandelschoenen schoonmaken en onderhouden zorgt ervoor dat ze daarna weer als “nieuw” zijn. Zo kunnen ze ook de volgende jaren nog mee op avontuur.

Deel dit bericht met andere bergvrienden

Bergvriend Jörn

Als mijn hartslag stijgt en het landschap aan me voorbij raast, voel ik me op mijn best. Of het nu te voet is of op de fiets, of zelfs in het water, duursport is voor mij de mooiste vorm van vrijetijdsbesteding.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ontdek de juiste producten in de Bergfreunde.nl shop

Dit zou je ook kunnen interesseren