Trailrunningrugzakken: wat belangrijk is

Inhoudsopgave

Het belangrijkste is dat hij niet heen en weer beweegt

Steeds meer hardlopers ontdekken trailrunning. Door ruige gebieden rennen is gewoon erg leuk en zorgt voor afwisseling bij het trainen en je traint er ook je coördinatie en concentratie mee.

Een van de essentiële onderdelen van de uitrusting bij trailrunning is, naast het geschikte paar hardloopschoenen met grip, de hardlooprugzak. Wat er belangrijk is bij zo’n rugzak en waarop je moet letten, lees je in dit artikel.

De pasvorm – gooi oude conventies overboord

Bij het hardlopen is er niets dat meer stoort dan iets dat heen en weer beweegt. Daarom moeten hardlooprugzakken al zeker aan een vereiste voldoen: zeer dicht bij het lichaam zitten. Veel modellen zijn tegenwoordig in de vorm van een bodywarmer gemaakt en worden alleen nog maar vastgehouden door borstriempjes. De snit is daarbij aangepast aan de vorm van de borstkas, waardoor deze rugzakken duidelijk dichter tegen het lichaam zitten en in de regel stevig vastzitten.

Het zwaartepunt bevindt zich ter hoogte van de borst en schouders en stoort daardoor minder bij het lopen. In het beste geval zijn de rugzakken gemaakt van elastisch, ademend mesh. Zo wordt je ademhaling niet bemoeilijkt en blijft ook bij inspannende runs in de bergen steeds een aangenaam lichaamsklimaat behouden.

De trailrunningrugzakken zijn natuurlijk ook zo licht mogelijk ontworpen. Kleinere modellen, zoals de Fluid Race Vest Pack van Mountain Hardwear, wegen bijvoorbeeld slechts 280 gram.

Salomon – Skin Pro 14+3 Set – Trailrunningrugzak

De zakken – meer is meer

In wedstrijden telt elke seconde. Daar kun je niet gewoon je rugzak afnemen om dan lang naar je sportvoeding te zoeken. Trailrunningrugzakken zijn daarom uitgerust met veel zakjes op de schouderbanden, waar je ook tijdens het rennen snel bij kunt. Energiegels en -repen heb je zo snel bij de hand.

De grote vakken van de hardlooprugzakken dienen dan voor het opbergen van je hardloopjack, armstukken of andere kledingstukken. Al naargelang de lengte en de eisen van de wedstrijd hebben trailrunningrugzakken een inhoud van max. 17 l, die gelijkmatig over de verschillende zakken is verdeeld. Een goed voorbeeld is de Skin Pro 14+3 Set van Salomon, waarbij de bodywarmerconstructie duidelijk te herkennen is. Naast het grote hoofdvak heeft dit model nog vijf extra zakken, waar je relatief snel bij kunt.

Genoeg te drinken aan boord?

Om ervoor te zorgen dat je tijdens het rennen steeds voorzien bent van voldoende vloeistof, hebben trailrunningrugzakken meestal twee flessenhouders aan de schouderbanden. Ook hier is het een kwestie van er snel bij kunnen. Daarnaast hebben de rugzakken vaak ook een vak voor een drinkzak.

De drinkslang wordt dan over de schouderband naar voren geleid en maakt het eveneens mogelijk om tijdens het rennen te drinken. Met rugzakken zoals de Marathoner Vest van Camelbak kun je zo meer dan drie liter water meedragen. Vooral bij langere trainingen is dat zeer nuttig. De verdeling van vloeistof over de voor- en achterkant geeft bovendien ook het voordeel dat het gewicht gelijkmatig is verdeeld.

Kleine details voor optimale functionaliteit

Camelbak – Marathoner Vest – Drinkrugzak

Trailrunners zijn niet zelden met lichte wandel- of nordicwalkingstokken onderweg. Deze maken de weg bergop gemakkelijker en zorgen voor veiligheid bij technische afdalingen. Maar als je dan een wat langer vlak traject loopt, weet je vaak niet waar je ermee moet blijven. Het merendeel van de trailrunningrugzakken heeft een systeem met elastisch trekkoord, waarmee je de stokken aan de rugzak kunt bevestigen. Met dit systeem kun je echter ook jassen of andere kleding vastmaken, mocht er geen groot hoofdvak aanwezig zijn of mocht er in het hoofdvak niet voldoende plaats zijn.

Omdat je je bij trailrunning vaak op ruig terrein bevindt, is aan de trailrunningrugzakken een klein fluitje bevestigd, om indien nodig de aandacht te trekken van hulpverleners en reddingsdiensten. Verder zijn veel rugzakken ook uitgerust met reflecterende elementen, zodat je ook ‘s nachts steeds goed zichtbaar bent.

Deel dit bericht met andere bergvrienden

Ontdek de relevante producten in de Bergfreunde Shop

Bergvriend Gastauteur

Bergvriend Gastauteur

Nog geen reacties

Geef een antwoord

Your email address will not be published. Required fields are marked *.
The comment will be unlocked after moderation.

Dit zou je ook kunnen interesseren

Vorige
Volgende

Ontdek de relevante producten in de Bergfreunde Shop

Dit zou je ook kunnen interesseren

Bergvriendin Franziska Schrade

Frag die Bergfreunde

Wir sind Mo. – Fr. 10:00 – 17:00 Uhr für Dich da!

Bergvriendin Franziska Schrade

Vraag het aan de bergvrienden

Van ma-vr 10:00-17:00 uur staan we voor je klaar!