Shop
Regenhose. Foto: The North Face

Tips voor het kiezen van een regenbroek

Inhoudsopgave

Slecht weer bestaat niet, slechte kleding wel. Wolkbreuk of aanhoudende regen. Grote druppels, kleine druppels. Ze vallen van bovenaf naar beneden, komen van opzij aangewaaid of slagen van voren in je gezicht. Echt slecht weer kan je dag in de bergen verpesten. Maar moét hij daarom in het water vallen? Niet noodzakelijk!

Haal je regenbroek boven, trek ze aan en ga verder! Zo eenvoudig is dat. Waar je op moet letten bij de aankoop van een regenbroek, leggen we je in dit artikel uit. Volgens de oude spreuk over slecht weer en slechte kleding heb je bij ongunstige weersomstandigheden een betrouwbare buitenste laag nodig. Dit geldt zowel voor de benen als voor het bovenlichaam.

De ongevoerde overbroeken behoren tot de categorie van de hardshellbroeken. Dankzij een flexibele tailleband en lange ritssluitingen aan de uiteinden van de broekspijpen passen ze over alle andere broeken en meestal ook over dikke schoenen. Maar de ene regenbroek is de andere niet. En een regenbroek is ook meer dan alleen maar waterdicht.

Als een beschermend schild moet ze bestand zijn tegen alle weersomstandigheden en je betrouwbaar beschermen tegen wind en regen – en dus tegen afkoeling. Ze moet ook ademend en snel aan en uit te trekken zijn, en daarnaast zouden pakformaat en gewicht in een goede verhouding moeten staan tot de prestaties.

Hoe vind ik de juiste broek?

Ook doorgewinterde outdoorfans die op zoek zijn naar de geschikte regenbroek verdrinken wel eens in de zee van mogelijkheden. Het eerste wat je voor jezelf duidelijk moet maken voor je een regenbroek koopt, is: waarvoor gebruik ik ze en wat moet ze aankunnen?

Want die éne regenbroek die voor álles geschikt is, die bestaat niet. Korte afstanden of meerdaagse tochten? Buien of aanhoudende regen? Te voet of op de fiets? Modderig platteland of rotsachtige bergkam? Net zoals bij de meeste andere functionele kleding geldt: hoe dikker en zwaarder de broek, hoe steviger ze is.

Betrouwbare middenklasse voor het wandelen en fietsen

Lichtere overbroeken zoals de Fluid Pants II van Vaude of de Resolve Pant van The North Face zijn zeer geschikt voor dagtochten bij onvoorspelbare weersomstandigheden, boswandelingen op regenachtige dagen of middellange fietstochten. Ze zijn bijvoorbeeld ideaal voor de dagelijkse weg naar het werk.

De afstand is te overzien en als de zon in de loop van de dag toch nog tevoorschijn komt, past de broek na het werk gemakkelijk in de rugzak. Een categorie hoger komen de 2,5- of 3-laagse hardshellbroeken. Als je bij slecht weer de hele dag onderweg bent in de vrije natuur of op ruwe rotsen, kies je beter een steviger model. Beide varianten zijn winddicht en voorkomen daardoor dat het lichaam afkoelt. De regenbroeken zijn dus ook bij stormachtig weer een perfecte aanvulling op de outdooroutfit.

Ambitieuze activiteiten in de bergen

Wanneer het steiler wordt, begint elke bergbeklimmer vroeg of laat wel te zweten. Bij inspannende activiteiten moet de regenbroek het water van buitenaf tegenhouden en tegelijkertijd de waterdamp van binnenuit betrouwbaar naar buiten afvoeren. Naast de ademende eigenschappen van het materiaal zorgen ventilatiesplitten aan de zijkanten voor een goed klimaat in de broek. Als er geen extra ventilatieritsen zijn, kun je de ¾-lange of doorlopende ritssluitingen aan de broekspijpen openen. Hardshellregenbroeken zijn ook perfect voor gebruik bij tochten op extreme hoogtes.

Daar waar het snel echt koud kan worden of zelfs kan sneeuwen, kan de hardshellregenbroek eventueel nog als extra beschermingslaag over de softshellbroek worden gedragen. En op warme, zonnige dagen volstaat ze op skitochten als buitenste isolatielaag over een lange onderbroek. Hardshellbroeken met bretels zijn vooral geschikt voor alle activiteiten die veel bewegingsvrijheid vereisen, bijvoorbeeld bij grootse klimbewegingen. Deze modellen zijn dan wel niet zo snel aan en uit te trekken, maar ze bieden wel een betrouwbare bescherming tegen nattigheid.

Regenbroeken voor all-weatherfietsers

Ook voor ambitieuze fietsers is het onderwerp bretels belangrijk. Door de gebogen houding op de fiets lijden zitvlak en onderrug het meest onder de slechte weersomstandigheden. De hardshellbroeken met bretels beschermen ook deze zones betrouwbaar. Speciale fietsregenbroeken zijn bovendien verstevigd aan het kruis en het zitvlak. Reflecterende elementen zorgen daarnaast voor een betere zichtbaarheid op de straat. De meeste regenbroeken hebben het dan wel, maar voor het fietsen is het extra belangrijk: een nauwsluitende boord of verstelbare klittenbandsluiting aan de uiteinden van de broekspijpen om te voorkomen dat de stof vast komt te zitten in het kettingblad.

Zonder regenbroek gaat niet

Wie heeft er nu niet al vaak gedacht: „Oh, het druppelt toch maar een beetje! Is waarschijnlijk zo weer over!”? Maar voor regenbroeken geldt: niet uitstellen! Want als de wandelbroek eenmaal nat is, is het voor de regenbroek te laat. Als het dan ook nog eens blijft regenen, zal het een onaangename dag worden. Bovendien loopt bij hevige regen het water van de jas naar beneden en wordt de broek aan de gevoelige plaatsen doornat.

Nog een kleine tip: de regenbroek is het beste altijd iets langer dan de broek eronder of heeft een nauwsluitende boord die de broek eronder goed beschermd tegen nattigheid. Want als de broek eronder komt piepen, kruipen vocht en kou onhoudbaar via de broekspijpen omhoog. Wat ook helpt, is de broekspijpen van de binnenste broek omslaan, zodat ze zeker aangenaam droog blijven.

Wie binnen blijft, mist wat

Of het nu in de bergen, op de fiets of op het platteland is, een goede regenbroek hoort in onze klimaatzones min of meer tot de basisuitrusting. Vooral op meerdaagse tochten en op grotere hoogte is ze belangrijk. Het is dus waar: slecht weer bestaat niet, slechte kleding wel. Bovendien heeft een bergtocht in de regen ook zijn charme. Daar waar wandelaars zich op mooie zomerdagen in lange rijen richting de top begeven, is het bij slecht weer plots heerlijk rustig en verlaten. Maar bij regen op de rotsen geldt natuurlijk ook een verhoogd risico op uitglijden.

Deel dit bericht met andere bergvrienden

Ontdek de relevante producten in de Bergfreunde Shop

Bergvriend Gastauteur

Bergvriend Gastauteur

Nog geen reacties

Geef een antwoord

Your email address will not be published. Required fields are marked *.
The comment will be unlocked after moderation.

Dit zou je ook kunnen interesseren

van Bergvriend

Stephan

Vorige
Volgende

Ontdek de relevante producten in de Bergfreunde Shop

Dit zou je ook kunnen interesseren

Bergvriendin Franziska Schrade

Frag die Bergfreunde

Wir sind Mo. – Fr. 10:00 – 17:00 Uhr für Dich da!

Bergvriendin Franziska Schrade

Vraag het aan de bergvrienden

Van ma-vr 10:00-17:00 uur staan we voor je klaar!