Shop

Tips voor het kiezen van een regenbroek

Inhoudsopgave

Slecht weer bestaat niet, slechte kleding wel. Wolkbreuk of aanhoudende regen, grote druppels of kleine druppels. Regen valt van bovenaf naar beneden, komt van opzij aangewaaid of slaat in je gezicht. Echt slecht weer kan je dag in de bergen echt verpesten. Maar moét die dag daarom in het water vallen? Niet per se! Haal je regenbroek uit je kast, trek ‘m aan en ga lekker naar buiten!

Waar je op moet letten bij de aankoop van een regenbroek, leggen we je in dit artikel uit.

Volgens de bekende uitspraak over slecht weer en slechte kleding heb je in slechte weersomstandigheden een buitenste kledinglaag nodig, waar je op kunt vertrouwen. Dit geldt zowel voor je benen als voor je bovenlichaam. De broeken zonder voering behoren tot de categorie hardshellbroeken. Dankzij een flexibele tailleband en lange ritssluitingen aan de uiteinden van de broekspijpen passen ze over alle andere broeken en meestal ook over dikke schoenen.

Maar: de ene regenbroek is de andere niet. En een regenbroek is ook meer dan alleen maar waterdicht. Als een beschermend schild moet de broek bestand zijn tegen alle weersomstandigheden en je op betrouwbare wijze beschermen tegen wind, regen en afkoeling. De broek moet eveneens ademend en snel aan en uit te trekken zijn, en daarnaast zouden pakformaat en gewicht in een goede verhouding moeten staan tot de performance.

Hoe vind ik de juiste broek?

Ook doorgewinterde outdoorfans die op zoek zijn naar de geschikte regenbroek verdrinken wel eens in de zee van mogelijkheden. Het eerste wat je voor jezelf duidelijk moet maken voor je een regenbroek koopt, is: waarvoor ga ik de broek gebruiken en wat moet ‘ie kunnen? Die éne regenbroek die overal geschikt voor is, die bestaat namelijk niet. Korte afstanden of meerdaagse tochten? Buien of aanhoudende regen? Te voet of op de fiets? Modderig platteland of een rotsachtige bergkam? Net zoals bij de meeste andere functionele kleding geldt: hoe dikker en zwaarder de broek, hoe steviger.

Betrouwbare middenklasse voor het wandelen en fietsen

Lichtere regenbroeken, zoals de Fluid Pants II van Vaude, zijn zeer geschikt voor dagtochten in onvoorspelbaar weer, boswandelingen op regenachtige dagen of middellange fietstochten. Ze zijn bijvoorbeeld ideaal voor de dagelijkse route naar het werk. De afstand is te overzien en als de zon in de loop van de dag toch nog tevoorschijn komt, past de broek na het werk gemakkelijk in je rugzak.

Een categorie hoger komen de 2,5- of 3-laagse hardshellbroeken. Als je in slecht weer de hele dag onderweg bent in de vrije natuur of op ruwe rotsen, is het beter een iets robuuster model te kiezen. Beide varianten zijn echter winddicht en voorkomen daardoor dat je lichaam afkoelt. De regenbroeken zijn dus ook in stormachtig weer een perfecte aanvulling op je outdooroutfit.

Ambitieuze activiteiten in de bergen

Zodra het steiler omhoog gaat, begint elke bergbeklimmer vroeg of laat wel te zweten. Bij inspannende activiteiten moet de regenbroek het water van buitenaf tegenhouden en tegelijkertijd de waterdamp van binnenuit op betrouwbare wijze naar buiten afvoeren. Naast de ademende eigenschappen van het materiaal zorgen ventilatiesplitten aan de zijkanten voor een goed klimaat in de broek. Als er geen extra ventilatieritsen zijn, kun je de ¾-lange of doorlopende ritssluitingen aan de broekspijpen openen.

Hardshellregenbroeken zijn ook perfect voor gebruik tijdens tochten op extreme hoogtes: waar het snel echt koud kan worden of zelfs kan sneeuwen, kan de hardshellregenbroek eventueel nog als extra beschermingslaag over de softshellbroek worden gedragen. Op warme, zonnige dagen voldoen deze broeken tijdens skitochten als buitenste isolatielaag over een lange onderbroek.

Hardshellbroeken met bretels zijn vooral geschikt voor alle activiteiten die veel bewegingsvrijheid vereisen, bijvoorbeeld bij grote en uitvoerige klimbewegingen. Deze modellen zijn dan wel niet zo snel aan en uit te trekken, maar ze bieden wel een betrouwbare bescherming tegen water en vocht.

Regenbroeken voor fietsen in slecht weer

Ook voor ambitieuze fietsers is het onderwerp bretels belangrijk. Door de gebogen houding op de fiets lijden je zitvlak en onderrug het meest onder de slechte weersomstandigheden. De hardshellbroeken met bretels beschermen ook deze gedeeltes van het lichaam goed. Speciale regenbroeken voor op de fiets zijn bovendien verstevigd in het kruis en het zitvlak. Reflecterende elementen zorgen daarnaast voor een hogere zichtbaarheid op de weg.

De meeste regenbroeken hebben het wel, maar voor het fietsen is het extra belangrijk: een nauwsluitende boord of verstelbare klittenbandsluiting aan de uiteinden van de broekspijpen, om te voorkomen dat de stof vast komt te zitten in het kettingblad.

Zonder regenbroek gaat niet

Wie heeft er nu niet al vaak gedacht: “Och, het is maar een beetje motregen, gaat waarschijnlijk zo weer over!”? Maar voor regenbroeken geldt: niet uitstellen! Als je wandelbroek eenmaal nat is geworden, is het al te laat om een regenbroek aan te trekken. Als het dan ook nog eens blijft regenen, zal het geen fijne dag worden.

Nog een kleine tip: de regenbroek moet altijd iets langer zijn dan de broek die je eronder draagt. Of de regenbroek moet m.b.v. een nauwsluitende boord de broek eronder goed beschermen. Want als de broek onder de regenbroek uit komt, kruipen vocht en kou heel snel omhoog! Je kunt ook de broekspijpen van de binnenste broek omslaan, zodat de broek droog blijft.

Wie binnen blijft, mist wat

Op de fiets of tijdens het wandelen, in de stad of op het platteland: een goede regenbroek behoort in ons klimaat min of meer tot de basisuitrusting. Maar ook op wandelvakantie in de bergen in het zuiden van Duitsland is een regenbroek onmisbaar. Het is dus waar: slecht weer bestaat niet, slechte kleding wel. Bovendien heeft een wandeling in de regen ook zijn charme. Daar waar wandelaars zich op mooie zomerdagen in lange rijen richting de top begeven, is het in slecht weer plotseling heerlijk rustig en verlaten. Let wel: er geldt natuurlijk een verhoogd risico op uitglijden in rotsachtig gebied in de regen!

Deel dit bericht met andere bergvrienden

Bergvriend Gastauteur

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ontdek de juiste producten in de Bergfreunde.nl shop

Dit zou je ook kunnen interesseren