Shop

Polyester: een synthetische vezel met veelzijdige eigenschappen

Inhoudsopgave

Vooral bij sportkleding is polyester een vaak gebruikt materiaal. Deze synthetische vezel biedt voor dit toepassingsgebied heel wat positieve eigenschappen, waardoor hij ondertussen vrijwel onmisbaar is voor de sportindustrie. Ook bij berg- en wielersport wordt deze vezel steeds graag gebruikt.

In de wereld van berg- en wielersport wordt polyester graag gebruikt.

Het maakt dan niet uit of de kleding voor warme of koude dagen is bedoeld. Door de juiste verwerking bieden kledingstukken van polyester of met een percentage polyester meestal precies dat wat ervan verwacht wordt.

Polyester voert vocht af

Zoals gezegd wordt polyester in het bijzonder gebruikt voor sportkleding. Over welke sport het dan juist gaat, speelt niet zo’n grote rol. De eisen zijn meestal toch dezelfde. De stof mag de sporter niet te hard doen zweten, moet vocht weghouden van het lichaam en moet op koude dagen natuurlijk voor aangename warmte zorgen, zonder daarbij het lichaam te oververhitten.

Kleding van polyester wordt vooral gebruikt voor activiteiten waarbij zweet ontstaat.

Polyester heeft in tegenstelling tot katoen slechts een laag absorptievermogen. Daardoor wordt het zweet, dat bij bewegingsintensieve sporten bijna altijd ontstaat, automatisch naar buiten afgevoerd. Dit betekent dat vocht zich niet binnenin de sportkleding kan ophopen en na het sporten of bij windstoten dus niet voor een onaangename afkoeling kan zorgen. Het vocht bevindt zich daarentegen aan de oppervlakte van de sportkleding en kan daar ongehinderd verdampen.

Omdat de vezels het zweet niet opnemen, maar rechtstreeks naar buiten afvoeren, kunnen er geen schadelijke bacteriën ontstaan. Ook een onaangename zweetgeur wordt op deze manier bijna volledig voorkomen. Als het kledingstuk dan ook nog eens regelmatig wordt gewassen, overtuigt het met een uitstekende hygiëne.Een ander voordeel, dat eveneens met vocht heeft te maken, is dat polyester bijzonder snel droogt. Na een inspannende hardloopronde, een moeilijke klim of een veeleisende trailrunningroute is het shirt of de broek snel weer droog. Ook na het wassen duurt het niet lang voordat het kledingstuk weer helemaal klaar is voor gebruik. En meestal hoeft het niet eens gestreken te worden om er weer goed uit te zien, want polyester is uiterst kreukvrij.

Polyester verwarmt in koude seizoenen

Triple2 – Duun Jacket – winterjack met polyester isolatie.

Polyester wordt echter niet alleen gebruikt voor sportshirts en -broeken. Als het als voering en/of vulling wordt gebruikt, heeft deze synthetische vezel een aangenaam verwarmende werking. Daarom wordt ze ook vaak gebruikt als voering voor winterjassen en slaapzakken. Ook het gebruik voor tenten en outdoordekens is inmiddels geen uitzondering. Als hierbij de verwarmende en de vochtbestendige eigenschap samenkomen, ontstaat een uitstekende outdoorstof. De bergbeklimmer, wandelaar of expeditiedeelnemer zal dus steeds optimaal beschermd zijn en zijn doel kunnen bereiken zonder door externe invloeden te worden beperkt.Voor de verwarmende eigenschap van polyester is echter altijd de eigen lichaamswarmte nodig. Net als bij neopreen ontstaat tussen het lichaam en de kleding een verwarmende beschermingslaag. Koude lucht van buitenaf kan daarentegen nauwelijks bij het lichaam komen. Deze eigenschap is bij dekens en slaapzakken ook vooral een voordeel voor overnachtingen op de berg of in de openlucht. Dan is elke graad meer niet alleen aangenaam, maar vaak ook extreem belangrijk om onderkoeling te voorkomen.

De nadelen van polyester

Zoals bij bijna elke vezel zijn er naast heel wat voordelen ook een paar nadelen waarmee rekening moet worden gehouden. Het grootste nadeel van deze synthetische vezel is waarschijnlijk dat veel mensen er allergisch op kunnen reageren. Ze is niet zo gemakkelijk te verdragen als bijvoorbeeld katoen. Net als bij schapenwol kunnen sommigen last hebben van jeuk of roodheid van de huid. Deze personen zijn zich hiervan meestal al bewust voordat ze polyester sportkleding kopen.

Andere mogelijke toepassingen van polyester

Naast het gebruik in kleding kan polyester ook in een heel andere vorm voorkomen. In de vorm van duroplast wordt het bijvoorbeeld gebruikt in onderdelen van harde kunststof. Veel kunststof onderdelen in de sportsector zijn daarom gemaakt van polyester. Zo wordt het vaak in verschillende uitrustingsvoorwerpen en sportuitrusting gebruikt. Een materiaal met een zeer breed toepassingsgebied dus.

Een ander toepassingsgebied van polyester is het gebruik ervan als glasvezel. Dit materiaal overtuigt met zijn enorme sterkte en stijfheid. Om die reden wordt het in het bijzonder gebruikt bij de productie van sportuitrusting die zeer robuust en resistent moet zijn, maar tegelijkertijd ook zeer licht. Glasvezel wordt daarom vaak gebruikt voor de bouw van boten en komt ook voor in helmen, bogen en vele andere voorwerpen.

Polyester is door zijn uiteenlopende verwerkingsmogelijkheden en zijn veelzijdige eigenschappen dus een materiaal dat in heel wat domeinen geliefd is. Toch zien velen het met name bij kleding vaak nog als goedkoop en kwalitatief minderwaardig alternatief. Als je je dan bedenkt dat deze synthetische vezel op professioneel vlak in bijna alle sportshirts, fietspakken en sportuitrusting voorkomt, kan die mening snel worden herzien.

Deel dit bericht met andere bergvrienden

Ontdek de relevante producten in de Bergfreunde Shop

Bergvriend Gastauteur

Bergvriend Gastauteur

Nog geen reacties

Geef een antwoord

Your email address will not be published. Required fields are marked *.
The comment will be unlocked after moderation.

Dit zou je ook kunnen interesseren

van Bergvriendin

Wiebke

Vorige
Volgende

Ontdek de relevante producten in de Bergfreunde Shop

Dit zou je ook kunnen interesseren

Bergvriendin Franziska Schrade

Frag die Bergfreunde

Wir sind Mo. – Fr. 10:00 – 17:00 Uhr für Dich da!

Bergvriendin Franziska Schrade

Vraag het aan de bergvrienden

Van ma-vr 10:00-17:00 uur staan we voor je klaar!