Met name voor sportkleding wordt polyester veel gebruikt. Deze synthetische vezel biedt voor dit toepassingsgebied heel wat positieve eigenschappen, en is ondertussen in de sportindustrie vrijwel onmisbaar geworden. Ook voor de uitrusting voor de berg- en wielersport wordt deze vezel graag gebruikt.
Daarbij maakt het niet uit of de kleding voor warme of koude dagen is bedoeld. Door de juiste verwerking bieden kledingstukken van polyester (of met een percentage polyester) meestal precies dat wat ervan verwacht wordt.
Polyester voert vocht af
Zoals hierboven genoemd, wordt polyester vooral gebruikt voor sportkleding. Over welke sport het dan juist gaat, speelt niet zo’n grote rol. De eisen zijn meestal dezelfde. De stof mag de sporter niet te hard laten zweten, vocht moet worden weggehouden van het lichaam. Op koude dagen moet de stof natuurlijk voor warmte zorgen, zonder daarbij het lichaam te oververhitten.
Polyester heeft in tegenstelling tot katoen slechts een laag absorptievermogen. Daardoor wordt het zweet, dat bij intensief sporten bijna altijd ontstaat, automatisch naar buiten afgevoerd. Dit betekent dat vocht zich niet binnenin de sportkleding kan ophopen, en na het sporten of in veel wind dus niet voor een onaangename afkoeling kan zorgen. Het vocht bevindt zich daarentegen aan de oppervlakte van de sportkleding en kan daar ongehinderd verdampen.
Omdat de vezels het zweet niet opnemen, maar rechtstreeks naar buiten afvoeren, kunnen er geen schadelijke bacteriën ontstaan. Ook een onaangename zweetgeur wordt op deze manier bijna volledig voorkomen. Als het kledingstuk dan ook nog eens regelmatig wordt gewassen, is het dus voorzien vaneen uitstekende hygiëne.
Een ander voordeel is dat polyester zeer snel droogt. Na een intensieve hardloopronde, een moeilijke beklimming of een inspannende trailrunningroute is het shirt of de broek snel weer droog. Ook na het wassen duurt het niet lang voordat het kledingstuk weer helemaal klaar is voor gebruik. Het hoeft meestal niet eens gestreken te worden om er weer goed uit te zien, want polyester is uiterst kreukvrij.
Polyester houdt warm in de koude tijd van het jaar
Polyester wordt echter niet alleen gebruikt voor sportshirts en -broeken. Als polyester als voering en/of vulling wordt gebruikt, heeft deze synthetische vezel een heerlijk verwarmende werking. Daarom wordt polyester ook vaak gebruikt als voering voor winterjassen en slaapzakken. Ook het gebruik voor tenten en outdoordekens is inmiddels geen uitzondering. Als hierbij de verwarmende en de vochtbestendige eigenschap samenkomen, ontstaat een geweldige stof voor de outdoorsport! De bergbeklimmer, wandelaar of expeditiedeelnemer zal dus altijd optimaal beschermd zijn en zijn of haar doel kunnen bereiken, zonder dat externe omstandigheden een negatieve invloed hebben.
Voor de verwarmende eigenschap van polyester is echter altijd de eigen lichaamswarmte nodig. Net als bij neopreen ontstaat tussen het lichaam en de kleding een verwarmende beschermingslaag. Koude lucht van buitenaf kan daarentegen nauwelijks bij het lichaam komen. Deze eigenschap in dekens en slaapzakken is vooral een voordeel voor overnachtingen in de bergen of in de buitenlucht. Dan is elke graad meer niet alleen heel fijn, maar vaak ook extreem belangrijk om onderkoeling te voorkomen.
De nadelen van polyester
Zoals bij bijna elke vezel zijn er naast heel wat voordelen ook een paar nadelen waarmee rekening moet worden gehouden. Het grootste nadeel van deze synthetische vezel is waarschijnlijk dat veel mensen er allergisch op kunnen reageren. Polyester is niet zo gemakkelijk te verdragen als bijvoorbeeld katoen. Net als bij schapenwol kunnen sommigen last hebben van jeuk of roodheid van de huid. Deze personen zijn zich hiervan meestal al bewust voordat ze sportkleding van polyester kopen.
Andere mogelijke toepassingen van polyester
Naast het gebruik in kleding kan polyester ook in een heel andere vorm voorkomen. In de vorm van duroplast wordt het bijvoorbeeld gebruikt in onderdelen van harde kunststof. Veel kunststof onderdelen in de sportsector zijn daarom gemaakt van polyester. Zo wordt het vaak in verschillende uitrustingsvoorwerpen en sportuitrusting gebruikt. Een materiaal met een zeer breed toepassingsgebied, dus.
Een ander toepassingsgebied van polyester is het gebruik ervan als glasvezel. Dit materiaal beschikt over een enorme sterkte en stijfheid. Om die reden wordt glasvezel in het bijzonder gebruikt bij de productie van sportuitrusting die zeer robuust en bestendig moet zijn, maar tegelijkertijd ook zeer licht. Het materiaal wordt daarom vaak gebruikt voor de bouw van boten en komt ook voor in helmen, bogen en vele andere voorwerpen.
Polyester is dankzij de uiteenlopende verwerkingsmogelijkheden en veelzijdige eigenschappen dus een materiaal dat in heel wat domeinen geliefd is. Toch zien velen het met name bij kleding vaak nog als een goedkoop en kwalitatief minderwaardig alternatief. Als je je dan bedenkt dat deze synthetische vezel op professioneel vlak in bijna alle sportshirts, fietspakken en sportuitrusting voorkomt, kan die mening snel worden herzien.