Bergfreunde heeft zich van een start-up ontwikkeld tot een grote speler op de Duitse outdoormarkt. Ook in West-Europa groeit het bedrijf. Inmiddels heeft het bedrijf ongeveer 650 medewerkers in dienst die zich bezighouden met marketing, klantenservice, logistiek, IT, financiën, HR, inkoop, juridische thema’s en duurzaamheid. Ze leveren met hun ideeën en talenten een belangrijke bijdrage aan het succes van de onderneming. Constanze vertelt ons hoe het is om voor de Bergfreunde te werken. Ze is teamlead Customer Relationship Management en zorgt met grote en kleine maatregelen voor een hechte relatie tussen Bergfreunde en zijn klanten. In het interview geeft ze ons een kijkje in de werkomstandigheden bij Bergfreunde en vertelt ze hoe ze erin slaagt gezin en werk te combineren.
Hoe ben je bij Bergfreunde terechtgekomen? Hoe waren je eerste werkdagen?
Ik had al een paar keer bij Bergfreunde een bestelling gedaan en was onder de indruk van hoe deskundig een van de klantenadviseurs mij telefonisch advies gaf over hardloopschoenen. Ik wist alleen niet helemaal zeker of het werk bij een pure online retailer wat voor mij was. Tijdens het eerste sollicitatiegesprek werd me echter duidelijk hoe belangrijk customer relationship management en klantenbinding zijn voor Bergfreunde. Zo kwam van het een het ander. Naast de professioneel interessante functie was het feit dat Bergfreunde actief is op het gebied van duurzaamheid een doorslaggevende factor. Vooral sinds de geboorte van mijn kinderen denk ik meer over dit thema na. Daarom vind ik het ook belangrijk om te werken voor een bedrijf dat verantwoordelijkheid neemt, zowel op het gebied van milieu- en klimaatbescherming als sociale en maatschappelijke kwesties. Mijn eerste werkdagen waren heel spannend. Daarvoor werkte ik in een groot bedrijf, dus ik moest in het begin wennen aan de ontspannen en ongedwongen sfeer bij Bergfreunde. Dankzij de vele vriendelijke en open collega’s ging dat gelukkig vrij snel. Ik voelde me hier vanaf de eerste dag welkom, en (lachend) dat zonder een professionele klimster te zijn. We hebben snel gemeenschappelijke interesses, want alle bergvrienden houden ervan om buiten te zijn.
De coronapandemie heeft ook bij Bergfreunde het werken veranderd. Mobiel werken en hybride teamvergaderingen zijn nu standaard. Hoe organiseer je tegen deze achtergrond je dagelijks werk en de samenwerking met je team?
Het hybride werkmodel bij Bergfreunde waardeer ik enorm. Het helpt me om gezin en werk goed te combineren. Ik werk bijna fulltime en heb twee kleine kinderen. Dit werkt goed, omdat ik de mogelijkheid heb om thuis te werken. Maar ik kom ook graag naar kantoor om daar met mijn collega’s te overleggen. Omdat we in mijn team allemaal hybride werken, spreken we eens per maand met elkaar af. Anders proberen we elkaar eens per week te zien in verschillende samenstellingen. Door het hybride werken moeten we er nu extra ons best voor doen om samen te groeien als team. Ook hiervoor biedt Bergfreunde goede omstandigheden, bijvoorbeeld door activiteiten met verschillende afdelingen samen, team-interne afspraken, maar eveneens een goede, bijna huiselijke sfeer op kantoor.
Als moeder van twee kinderen is tijd een schaars goed. Hoe lukt het je om gezin en carrière te combineren? En hoe ondersteunt Bergfreunde je hierbij?
Mijn man is een grote steun, want we verdelen de zorg voor onze kinderen. Daarnaast biedt Bergfreunde veel flexibiliteit. Ik kan mijn werktijden grotendeels indelen op de manier die voor mij ideaal is, zodat ik de zorg voor de kinderen goed kan organiseren in combinatie met mijn werk. Concreet betekent dit dat ik ’s middags om half 4 kan vertrekken zonder dat iemand ervan opkijkt. Dit klinkt op het eerste gezicht misschien vanzelfsprekend, maar mijn ervaring is dat dit niet bij elke werkgever vanzelfsprekend is.
Tot slot, kan je ons in drie zinnen vertellen waarom je graag bij Bergfreunde werkt?
Bergfreunde probeert echt een verschil te maken en daarbij goed te doen. Dit geldt voor het onderwerp duurzaamheid, maar ook voor de zorg voor zijn werknemers. Natuurlijk, het is niet altijd perfect, maar in principe doet iedereen hier zijn best om een goede werkgever te zijn en verantwoordelijk te handelen.