Shop

De weg naar een slaapmat zonder lekken – een reparatiehandleiding

Inhoudsopgave

Alleen een opgeblazen slaapmat is comfortabel

Bij slaapmatten is het zoals bij liefde. Als je geen lucht meer krijgt, is er geen warmte meer. Oké, dat is misschien wat dramatisch geformuleerd, maar het bevat toch een zekere kern van waarheid. Opblaasbare slaapmatten doen alleen hun job als ze met lucht zijn gevuld, en dat ook blijven. Scherpe stenen, slijtage, rondvliegende vonkjes … het zijn allemaal factoren die de mat kunnen beschadigen en in het slechtste geval zelfs een gat kunnen maken. Maar echte outdoorliefhebbers gooien niet meteen de handdoek in de ring! Om ervoor te zorgen dat je de nacht niet op een koude, harde bodem moet doorbrengen, volgt hier een klein overzicht om je te tonen hoe je jouw slaapmat perfect kunt dichten!

De lek opsporen

Het is belangrijk om je uitrusting te controleren voor je op tocht gaat. En daar hoort natuurlijk ook de slaapmat bij. Pak de mat uit, blaas ze op (of ook niet, als het een zelfopblazende is) en wacht even. Als de mat na een tijdje lucht verliest, dan klopt er iets niet. Als andere factoren, zoals volumeverlies door temperatuursveranderingen, kunnen worden uitgesloten, is een lek de boosdoener. De lek moet worden gevonden: tijd voor detectivewerk!

Zoals vaak zijn er meerdere mogelijkheden om de lek op te sporen. Net als bij een lekke fietsband komt ook hier de goede oude teil met water van pas. Dompel de opgeblazen slaapmat onder in een met water gevuld teiltje. Daar waar kleine luchtbelletjes opstijgen, is de lek. Als je geen grote hoeveelheid water ter beschikking hebt, dan kan de methode met zeepsop helpen. Meng wat afwasmiddel met water en wrijf de slaapmat ermee in op de plaatsen waar je vermoedt dat hij is beschadigd. Als er belletjes ontstaan, heb je de lek gevonden Als deze methode niet mogelijk is, zijn er nog de zogenaamde lekzoekers. Dit zijn doorzichtige doosjes die met bolletjes piepschuim zijn gevuld en aan de onderkant een luchtdoorlatend rooster hebben. Ze zijn te koop bij gespecialiseerde winkels en zijn ideaal voor onderweg. Op tocht is namelijk vaak noch de methode met een teil met water noch die met de zeepoplossing mogelijk. Beweeg de lekzoeker over de slaapmat. Als er ergens lucht ontsnapt, dan beginnen de bolletjes te bewegen en heb je de lek gevonden. Mij heeft ook eens een natte vinger geholpen een lek op te sporen, maar deze methode is alleen voor noodgevallen aan te raden, want echt 100% betrouwbaar is ze niet. Welke methode je ook gebruikt, het is steeds aan te raden wat druk op de mat uit te oefenen, zodat de lek opgemerkt kan worden.

Controleer je slaapmat regelmatig op gaatjes, zodat je van je tocht kunt genieten

Als je ondanks alle inspanningen toch geen lek vindt, kan het ook zijn dat het ventiel schuldig is voor het luchtverlies. Vuil in het ventiel kan de afdichting nadelig beïnvloeden. Een grondige reiniging heeft al menig ventiel weer dicht gemaakt.

Voorbereiding van de slaapmat en reparatie

Als je de lek hebt gevonden, moet deze plek worden schoongemaakt en gemarkeerd. Voor het schoonmaken kun je wat zuiver water en een doek gebruiken. Wanneer de mat erg vuil is, helpt reinigingsalcohol. Markeer de plek met de lek met een waterresistente viltstift. Met balpen kan eventueel ook. Laat daarna de mat leeglopen en dan ben je klaar voor de „operatie”.Voor de snelle reparatie van de slaapmat zijn er de zogenaamde „repair kits”. Deze sets bestaan meestal uit meerdere luchtdichte plakkers in verschillende maten en een textiellijm. Ze zijn allemaal vergelijkbaar in gebruik, maar je leest het beste toch altijd de meegeleverde instructies voor eventuele bijzonderheden. Als de slaapmat is voorbereid en de beschadigde plek dus is gemarkeerd, schoongemaakt en gedroogd, dan kun je beginnen. Neem eerst een passende plakker klaar. Als je reparatieset geen voorgevormde plakkers bevat, knip er dan een op maat. Een kleine tip: rondde hoeken van de plakker af met een schaar. Zo komt de plakker niet zo gemakkelijk los.

Er zijn in principe twee verschillende soorten plakkers: de zelfklevende plakkers en de plakkers die met aparte textiellijm moeten worden bevestigd. Bij de laatste variant breng je de lijm op de beschadigde plek aan. Daarna druk je de plakker snel stevig aan en verwijder je overtollige lijmresten. Met zelfklevende plakkers ga je gelijkaardig te werk, maar dan zonder het aanbrengen van de lijm. Neem de plakker en verwijder de beschermfolie aan de klevende zijde voor de helft. Druk de plakker op de lek, trek de folie er voorzichtig verder af en druk de plakker met je andere hand stevig aan op de mat. Bij beide methoden moet je nu wachten. Een half uur tot een uur zou moeten volstaan en dan is je slaapmat weer klaar voor gebruik.

Als je midden in de nacht door een lek wakker wordt en je niet de rust en tijd hebt voor de aangegeven wachttijd, volstaat het in geval van nood om maar 15 minuten te wachten na het vastkleven van de plakker. Een langdurige afdichting kan dan echter niet worden gegarandeerd. Je moet er ook op letten dat je in slaapdronken toestand geen lijmresten achterlaat op de mat. Anders zou het kunnen dat je slaapzak en slaapmat de volgende ochtend een onafscheidelijk team zijn geworden. Heb je alles juist gedaan en de lek of de lekken gerepareerd, dan is je slaapmat weer zo dicht als op dag een. Je comfortabele nachtrust is gered!

Deel dit bericht met andere bergvrienden

Ontdek de relevante producten in de Bergfreunde Shop

Bergvriend Gastauteur

Bergvriend Gastauteur

Nog geen reacties

Geef een antwoord

Your email address will not be published. Required fields are marked *.
The comment will be unlocked after moderation.

Dit zou je ook kunnen interesseren

Vorige
Volgende

Ontdek de relevante producten in de Bergfreunde Shop

Dit zou je ook kunnen interesseren

Bergvriendin Franziska Schrade

Frag die Bergfreunde

Wir sind Mo. – Fr. 10:00 – 17:00 Uhr für Dich da!

Bergvriendin Franziska Schrade

Vraag het aan de bergvrienden

Van ma-vr 10:00-17:00 uur staan we voor je klaar!