Shop

Kinder spielen

De passende kinderrugzak voor elke leeftijd

Inhoudsopgave

Twee kinderen liggend op rugzakken
De rugzak moet afgestemd zijn op de ontwikkeling van het kind.

Niet elke kinderrugzak is hetzelfde. Ten laatste wanneer je kind naar de kleuterschool gaat, wordt het tijd voor zijn eerste rugzak. De meeste kinderen groeien in de daaropvolgende 15 jaar nog heel wat. Daarom hebben ze in die periode ook vaak een nieuwe rugzak nodig die aangepast is aan hun lengte. Beginnen doe je met een rugzak voor de kleuterschool, dan koop je een rugzak voor de lagere school en vervolgens een schooltas. Er bestaan zelfs speciale modellen voor jongeren en tieners. Als je tiener wat ouder wordt, kan je rugzakken voor volwassenen met een korte ruglengte beginnen te gebruiken. Om de juiste rugzak te vinden die kind en ouder overtuigt en die zowel praktisch, mooi en passend als optimaal uitgerust is, vind je hier enkele praktische tips en overwegingen om je keuze gemakkelijker te maken.

Rugzak voor peuters tot 2 jaar

Maat en volume van de rugzak

Alle kinderen die al hebben leren lopen en stabiel op hun benen staan, kunnen in principe een rugzak dragen. Aangezien de meeste kinderen ongeveer een jaar zijn, wanneer ze leren lopen, is het de moeite waard om een rugzak te kopen, zodra ze anderhalf of twee jaar oud zijn. Kinderen van die leeftijd mogen niet veel meer dan een kilo op hun rug dragen. Gevoerde schouderbanden en voering aan de rug zorgen ervoor dat je kind de rugzak comfortabel kan dragen en dat deze niet snijdt in de hals of schouders en geen schuurplekken veroorzaakt. Een peuterrugzak, die tussen de 200 gr. en 300 gr. weegt, laat nog net 700 gr. over voor de mogelijke inhoud van de rugzak. In het volume van zo’n 4-5 liter past niet meer dan een volle drinkfles, een broodtrommel, een kinderjas en een paar handschoenen.

Twee kinderen spelen met stokken
De rugzakken zijn optimaal afgestemd op de behoeften van kinderen.

Materialen en kindvriendelijkheid

Om kinderen al op jonge leeftijd te leren omgaan met een rugzak, zijn de rugzakmodellen voor peuters optimaal ontworpen voor kleine handjes en vingers. Ritsen rondom die gemakkelijk te bedienen zijn met grote trekkertjes zorgen ervoor dat de rugzak snel en gemakkelijk geopend en gesloten kan worden. De robuuste afwerking en slijtvaste materialen zijn ook bestand tegen een ‘ruwere’ omgang in het dagelijks leven. Meestal gebruiken rugzakfabrikanten polyester of polyamide (nylon) als basismateriaal. Een extra PU-coating beschermt tegen de regen en zorgt ervoor dat je de rugzak gemakkelijker kan schoonmaken in geval van uitgelopen drinkflessen en broodtrommels.

In de meeste gevallen hebben peuterrugzaken niet al te veel vakken en zijn ze heel overzichtelijk. Een groot hoofdvak en eventueel nog een bijkomend voorvak, een extra draaggreep en mogelijk een mesh vak aan de zijkant voor de drinkfles zijn meer dan voldoende.

Ontwerp en reflectoren voor de veiligheid

Kinderrugzakken zijn meestal felgekleurd en versierd met kindvriendelijke patronen en motieven. Dat vinden kids leuk en tegelijkertijd heeft het als voordeel dat goed zichtbare kleuren als rood, geel of oranje ook de veiligheid in het dagelijkse leven op de openbare weg vergroten. Bij goed weer en nog meer bij regen en slecht zicht valt een felle, lichte kleur veel beter op dan donkerblauw, bruin of zwart. Voor extra zichtbaarheid bij schemering en in het donker beschikken veel kinderrugzakken over reflecterende details, zodat de rugzakken nog beter zichtbaar zijn voor auto’s en fietsers. In combinatie met reflectoren op de jas of schoenen zijn kinderen veel gemakkelijker te zien en bijna niet te missen.

Samenvatting peuterrugzak

 • volume van 4-5 liter
 • max. 1 kg belasting op de rug van het kind
 • gemakkelijk in gebruik
 • robuuste materialen
 • regenbescherming
 • overzichtelijke vakken
 • reflectoren
 • mooi ontwerp

Rugzak voor kleuters tot 6 jaar

Maat en volume van de rugzak

Van de eerste dag op de kleuterschool tot de eerste schooldag op de lagere school groeien kinderen meestal tussen 15 en 20 cm. Dit betekent dat de eerste rugzak niet de hele kleuterschool lang meegaat, voordat het tijd is om een boekentas of schooltas te kopen voor de lagere school. Het kan goed zijn dat de eerste rugzak voor de kleuterschool zo’n twee jaar goed past en daarna ingeruild moet worden voor een groter model met een langere rug. Het volume voor kinderen die naar de eerste kleuterklas gaan, is met ongeveer 6-9 liter ook kleiner dan de grotere versies met 10-12 liter opbergruimte.

Draagsysteem en gebruik

Twee kinderen rennen door het bos met rugzakken
Veelzijdige modellen: voor elk kind bestaat de geschikte rugzak.

Rugzakken voor kinderen die naar de kleuterschool gaan, verschillen niet alleen op het vlak van ruglengte en volumes van rugzakken voor peuters. Er zijn vaak ook meer vakken voorzien en naast de kindvriendelijke ritsen worden ook gespen, verstelbare riemen en drukknopen gebruikt. De meeste rugzakken voor kleuters zijn toploaders met ritssluiting of overlappend deksel.

Een zacht gevoerd draagsysteem dat goed aangepast kan worden en niet te lang of te kort is aan de rug wordt hier ook veel belangrijker. Als het ruggedeelte te kort is, drukt het gewicht van de rugzak in de onderrug. Is de rugzak te lang, dan reikt hij tot aan het zitvlak of zelfs de benen. Daardoor trekt de last het kind bij de schouders naar achteren, wat natuurlijk een grote belemmering is bij het lopen. Rugzakken voor kleuters zijn vaak uitgerust met een verstelbare borstgordel, die op haar plaats wordt gehouden door een praktische gesp.

Deze extra borstgordel verbetert zelfs bij een geringe belasting het draagcomfort, omdat de schouderbanden niet naar opzij wegglijden. Zo zit de rugzak stevig en comfortabel op de rug en beschikken de armen over volledige bewegingsvrijheid. Dat is niet alleen perfect om te rennen en spelen, maar biedt ook extra veiligheid, aangezien beide handen altijd vrij zijn om indien nodig houvast te zoeken.

Kleuterrugzakken zijn allrounders

De kleine rugzakken zijn veelzijdige allrounders en niet zo gespecialiseerd als de wandel-, trekking-, klim- en fietsrugzakken van de ouders. Dankzij de ergonomische snit en goede voering zijn ze ook ideaal voor de eerste wandelingen op eigen benen en vakanties. Het ontwerp van kleuterrugzakken is zeer divers en varieert van sobere modellen tot kleurrijk bedrukte rugzakken met verschillende motieven.

Op het gebied van kleuren en patronen merk je al op kleuterleeftijd een verschil tussen jongens en meisjes. Erg populair zijn echter ook rugzakken in de vorm van verschillende dieren of dierenkoppen. Of je nu kiest voor het merk Vaude, Deuter, Jack Wolfskin of Affenzahn … Rugzakken met vriendelijke ogen en lange oren die lijken op een hond, leeuw, aap, wolf of uil doen het erg goed bij kleuters.

Samenvatting kleuterrugzak

 • volume van 6-9 liter voor 3- tot 4-jarigen
 • volume van 10-12 liter voor 5- tot 6-jarigen
 • gevoerd draagsysteem
 • verstelbare borstgordel
 • sluitingen met gespen of verstelbare riemen

Schooltassen en rugzakken voor lagereschoolkinderen vanaf 6 jaar

Om naar school te gaan, is een speciale schooltas of boekentas beter geschikt dan een wandelrugzak voor lagereschoolkinderen. Een wandelrugzak heeft doorgaans een tamelijk ronde vorm, waardoor je er goed reservekleding, uitrusting en proviand in kan meenemen. Voor schoolboeken, schriften en schrijfgerei kies je echter beter een ‘hoekigere‘ vorm met verschillende vakken die de nodige plaats biedt voor schoolbenodigdheden.

Schooltassen beschikken over 18 liter opbergruimte en zijn zo even groot als een kleine dagrugzak voor volwassenen. Ook wandel- en outdoorrugzakken voor kids koop je het best in deze grootte. Het is geen goed idee om een klein rugzakmodel voor volwassenen te gebruiken, omdat het ruggedeelte dan waarschijnlijk te lang is en de schouderbanden niet goed afgesteld kunnen worden op de lengte van het kind.

Naarmate kinderen ouder worden, stemmen de rugzakfabrikanten hun technische details en ontwerpen steeds meer af op de ‘grote’ modellen. De speelse dierenkoppen maken plaats voor bedrukte of effen modellen. De wandelrugzakken en rugzakken voor dagelijks gebruik worden bij kinderen deels uitgerust met compressieriemen, verstelbare heupgordels, geïntegreerde regenhoezen en houders met elastieken.

Samenvatting schooltassen

 • volume van 18 liter voor boekentassen, maar ook voor outdoorrugzakken
 • rugzakken voor volwassenen zijn GEEN goed idee

Rugzakken voor oudere kinderen, jongeren en tieners

Veel kinderen die in de hogere klassen van de lagere school zitten en outdoorliefhebbers als ouders hebben, gaan al op jonge leeftijd mee op hun eerste uitdagende tochten. Voor hen bieden merken als Tatonka, Haglöfs en Deuter al speciale wandel-, berg- of trekkingrugzakken aan. Een compacte trekkingrugzak voor kinderen, die met een volume van 30 liter over dezelfde kenmerken beschikt als een reisrugzak van 75 liter voor volwassenen, kan ideaal gedragen worden door een gemotiveerde tienjarige op meerdaagse huttentochten.

Afhankelijk van hoe groot het kind is, verloopt de overgang naar rugzakken voor volwassenen langzaam aan en individueel. Voor jongeren bestaat een mooi assortiment rugzakken die vaak al wat gespecialiseerder zijn en aangeboden worden als wandelrugzakken, trekkingrugzakken of fietsrugzakken. Vaak lijken deze sterk op de modellen voor volwassenen, maar meestal zijn ze iets kleiner en hebben ze een korter en smaller ruggedeelte.

De juiste afstelling is van essentieel belang!

Met de aankoop van een kwaliteitsvolle kinderrugzak van een bekend outdoormerk kunnen ouders er al van uitgaan dat aan enkele belangrijke aspecten voldaan is:

 • De kinderrugzak is gemakkelijk in gebruik voor kinderen
 • De schouderbanden en het ruggedeelte hebben een zachte voering
 • Het materiaal is stevig en slijtvast
 • De ergonomie, de snit en het volume zijn perfect op elkaar afgestemd

Nu hoef je enkel nog de juiste rugzakmaat voor je kind te vinden. Voor kinderen met een gemiddelde lengte kunnen ouders zich gemakkelijk oriënteren aan de hand van het volume van de kinderrugzakken. Daarentegen wordt zelden een leeftijdsadvies of een indicatie van de aanbevolen ruglengte in cm vermeld.

De draaglast wordt bij kinderrugzakken vrijwel nooit apart vermeld, hoewel ouders erop moeten letten dat met name schooltassen niet te zwaar beladen zijn. Aangezien de wervelkolom bij kinderen nog volop in ontwikkeling is, kunnen te zware rugzakken snel onherstelbare schade aan de rug veroorzaken.

Draagvermogen van de rugzakken

leeftijd van het kindvolume van de rugzakmaximale draaglast
tot 2 jaar3 – 5 liter 0,5 kg
2 – 34 – 6 liter1 kg
3 – 4 6 – 9 liter1,5 kg
5 – 610 – 12 liter2 kg
6 – 815 – 18 liter3 kg
8 – 1016 – 20 liter5 kg
10 – 12 18 – 24 liter6 kg
12 – 16 20 – 28 liter7 kg
ouder dan 1625 liter +10 kg +

(Alle waarden zijn richtwaarden ter oriëntatie en kunnen verschillen per individu).

Twee kinderen spelen met een verrekijker.
Ouders moeten hun kinderen bijstaan bij het afstellen.

Vooral jonge kinderen zijn niet in staat een rugzak zelf af te stellen. De ouders moeten een handje helpen. Daarvoor moet je de rugzak zo beladen als je normaal ook zou doen. Bijvoorbeeld met een broodtrommel, een gevulde drinkfles en andere accessoires. Jongere kinderen moeten ook hun jas aandoen om de rugzak af te stellen, anders zit deze misschien veel te strak.

Daarna moet je de schouderbanden eerst op het langste zetten en dan aantrekken tot de schoudervulling zich op schouderhoogte bevindt en er niet veel speling meer overblijft tussen de schouders en de rugzak. In het beste geval ligt de rugzak dan recht tegen de rug. Aangezien kinderen de schouderbanden al dan niet opzettelijk kunnen verstellen, moet je de schouderbanden regelmatig aanpassen. Dat geldt natuurlijk ook wanneer je kind dunnere of dikkere kleding draagt. In elk geval moeten de twee schouderbanden op dezelfde lengte afgesteld zijn, zodat de rugzak niet scheef hangt op de rug.

Lange levensduur door regelmatig onderhoud

Kinderkleding en kinderrugzakken krijgen snel sporen van dagelijks gebruik en spelen in de natuur. Kleren was je uiteraard. Maar ook voor een kinderrugzak is regelmatig onderhoud langs de binnen- en buitenkant belangrijk. Zo blijft de rugzak schoon en bruikbaar, misschien zelfs voor het kleine broertje of zusje.

Deel dit bericht met andere bergvrienden

Bergvriend Jan

De 3 regels van het bergbeklimmen: 1. Het is altijd verder dan het lijkt. 2. Het is altijd hoger dan het lijkt. 3. Het is altijd moeilijker dan het lijkt.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ontdek de juiste producten in de Bergfreunde.nl shop

Dit zou je ook kunnen interesseren