Shop

Boulderen in Fontainebleau

Inhoudsopgave

Een boulderaar in Fontainebleau
Een boulderaar in Fontainebleau

In onze kleine nieuwe serie stellen Bergfreunde-medewerkers hun favoriete bouldergebieden voor en vertellen. Ze vertellen je ook waarom zij het liefst daar naartoe gaan. Dit keer is de tip van mij (Wiebke) en ik leg jullie uit waarom ik het liefst ga boulderen in Fontainebleau in Frankrijk.

Voor diegene die daar al tien keer is geweest of 25 vrienden heeft die om de twee uur het woord ‘Fontainebleau’ zeggen, is dit artikel geen nieuws onder de zon. Maar als je nog niet zo lang bouldert, dan wens ik je veel plezier met lezen en het plannen van je vakantie.

Een mekka voor boulderaars

Er zijn een paar beroemde bouldergebieden: De Rocklands in Zuid-Afrika, Hueco Tanks, Bishop of Joe’s Valley in de VS, Magic Wood in Zwitserland of Hampi in India (om er toch maar enkele te noemen). En dan zijn er nog talloze kleinere die de afgelopen jaren populair en beroemd zijn geworden. Bovendien komen er steeds nieuwe gebieden bij, omdat er voortdurend nieuwe worden ontsloten.

Fontainebleau neemt echter een speciale positie in onder de bouldergebieden. Zo speciaal, dat zelfs het tijdschrift Neon er vorig jaar een redactrice naartoe stuurde (of dat wenselijk is, valt nog te bezien).

Hoe komt dit? Hier bevindt zich de bakermat van alles wat met boulderen te maken heeft. Terwijl alle anderen nog bergen beklommen met spijkerschoenen of waanzinnig blij waren dat ze een klimroute helemaal zonder hulpmiddelen, dus vrij, konden beklimmen, beklommen de plaatselijke bewoners in het kleine bos bij Parijs al met hun voetschrapers de zandsteenblokken. Ook werd er in Fontainebleau al geboulderd lang voordat de sportklimwereld het boulderen in de hal ontdekte als wintertraining.

Wie of wat is Fontainebleau?

In Fontainebleau hoef je de blokken zelden te zoeken
In Fontainebleau hoef je de blokken zelden te zoeken

Als mensen spreken over het bouldergebied Bleau, dan bedoelen ze eigenlijk het bos bij Fontainebleau in de buurt van Parijs. In dit bos liggen ontelbaar veel zandstenen rotsblokken die behoren tot de bouldergebieden en samen het bouldergebied Fontainebleau of ‘Bleau’ vormen.

Als je dus in Bleau bouldert, dan boulder je altijd in een van de gebieden daar, bijvoorbeeld Franchard, Apremont of Cuvier-Chatillon (om er maar even een paar te noemen). Deze gebieden worden dan weer onderverdeeld in regio’s. Anders zouden de bouldergidsen totaal onoverzichtelijk zijn, want er zijn echt heel veel boulderblokken in Bleau!!!

Waar kun je overnachten?

Er zijn campings en vakantiehuisjes – variërend van enorm goedkoop tot waanzinnig duur en daarnaast nog de aangewezen bivakplaatsen. Deze staan vermeld in de bouldergidsen, zijn gratis en voorzien van een wateraansluiting en toiletten (hudo).

Veel boulderaars bivakkeren of kamperen ook vaak vlakbij de bouldergebieden. Dit wordt echter niet erg op prijs gesteld door het parkeerbeheer. In de bouldergidsen wordt nadrukkelijk gevraagd om gebruik te maken van de aangewezen plaatsen.

Vroeger was het niet zo erg als je je vrij naar eigen inzicht aan deze regels hield. Maar tegenwoordig rijden er zoveel mensen naar Fontainebleau, dat je je beter aan de regels kunt houden. Anders worden alle parkeerplaatsen al snel campings. En laten we eerlijk zijn, van die tien minuten die je ‘s ochtends verder rijdt, ga je echt niet dood.

En hoe is het boulderen in Fontainebleau?

Heel natuurlijk en erg technisch. In Fontainebleau leer je pas goed op je eigen benen te staan. Grote kans dat je hier met sterk voorgespannen schoenen niet erg gelukkig wordt. Hier worden eerdere zachte, rechte boulderschoenen aanbevolen, waarmee je ook goed op platen kunt staan.

Als je op zoek bent naar een bouldergebied om je ego een boost te geven en waar je en passant de een of andere bergkam te lijf kunt gaan, dan ben je hier aan het verkeerde adres. “Bleau leert je nederig te zijn”, zoals mijn collega altijd zegt en daarvan is geen woord gelogen. Of zoals Steffen Kern in het tijdschrift ‘Klettern’ het uitdrukt: “Waarschijnlijk heeft elke 7-boulderaar hier al zijn eigen persoonlijke Waterloo gevonden op een 5-boulderwand.”

Wat voor gesteente tref je hier aan?

Op weg naar het volgende boulderblok
Op weg naar het volgende boulderblok

Prachtig zandsteen. Dus zacht voor je vingers, maar ook aanzienlijk gevoeliger voor invloeden van buitenaf. Daarom mag je nooit boulderen op vochtige of zelfs natte blokken. Denk eraan om altijd goed je schoenen schoon te maken, voordat je begint.

En wat als het regent?

Veel mensen zeggen altijd dat het stadje Fontainebleau niets te bieden heeft, maar dat klopt niet. Er is een bioscoop die meerdere keren per week ook films in het Engels vertoont, een enorm groot, waanzinnig park achter het kasteel en een erg leuke weekmarkt waar je drie keer per week lokale producten kunt kopen – waaronder biologische. En natuurlijk zijn hier ook zeer goede banketbakkerijen waar je erg lekkere gebak en cake kunt kopen.

Wat moet ik nog meer weten?

In Fontainebleau kun je eigenlijk alleen nog in de winter rustig boulderen. Na Pasen wordt het behoorlijk druk en komen veel andere boulderaars uit de hele wereld hiernaartoe. Toen ik er dit jaar was (lang voor Pasen), ontmoette ik boulderaars uit Engeland, Nederland, de VS; veel Scandinaviërs, Spanjaarden, Ieren en Duitsers uit Freiburg en Berlijn… ik denk dat ik nu wel zo’n beetje iedereen heb genoemd.

Helaas hebben de beroemde bouldergebieden inmiddels ook een reputatie opgebouwd onder de ‘lange vingers’. Het is daarom beter om hier geen waardevolle voorwerpen in je auto te laten liggen op de parkeerplaats. De politie rijdt weliswaar regelmatig langs, maar voorkomen is altijd nog beter dan genezen.

Wat valt er nog meer te zeggen over boulderen in Fontainebleau?

Iedereen moet gewoon een keer in zijn leven gaan boulderen in Fontainebleau (en ook in Tessin/Ticino, Magic Wood, Val di Mello … enz.). Nieuwe bouldergebieden ontdekken, verbreedt je bouderhorizon enorm en verbetert je eigen prestaties. En in Bleau doe je absoluut ervaring op, hoewel dat niet altijd even positief uitpakt voor je ego. Maar daarna ben je in ieder geval weer een stukje wijzer geworden.

Deel dit bericht met andere bergvrienden

Bergvriendin Wiebke

Een zonnige dag (niet te warm, niet te koud) aan een mooie klimrots, waar het niet te druk is, maar ook niet te rustig. Wat is er mooier dan daarvan te genieten met mijn beste vrienden en hond? (behalve kaiserschmarren dan)

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ontdek de juiste producten in de Bergfreunde.nl shop

Dit zou je ook kunnen interesseren